25.6 C
Kuala Lumpur
Friday, March 24, 2023

Kesihatan terjejas, Shinzo Abe letak jawatan

Mesti Baca

TOKYO – Perdana Menteri Jepun paling lama berkhidmat, Shinzo Abe secara rasmi mengesahkan peletakan jawatannya hari ini selepas bergelut dengan masalah kesihatan.

Menurutnya, kesihatan beliau mula merosot sejak pertengahan bulan lalu dan tidak mahu faktor itu menjejaskan pentadbiran kerajaan.

“Saya membuat keputusan untuk melepaskan jawatan Perdana Menteri,” katanya pada sidang media hari ini.

Abe,65, yang dipetik AFP mendedahkan, beliau menderita penyakit radang usus kronik atau UC (ulcerative colitis).

Beliau katanya sudah menerima rawatan baharu untuk penyakit itu yang perlu dilakukan secara berkala, sekali gus tidak memberinya waktu mencukupi untuk melaksanakan tugas sebagai Perdana Menteri.


Timbalan beliau, Taro Asi dijangka memangku jawatan berkenaan, namun pengumuman pengunduran pemimpin itu akan mencetuskan persaingan untuk merebut jawatan itu dalam kalangan ahli Parti Demokratik Liberal (LDP).


Tahun lalu, Abe muncul sebagai Perdana Menteri Jepun paling lama berkhidmat sejak memegang jawatan itu sejak 2012.

Abe ketika memegang jawatan Perdana Menteri pada akhir September 2006, pernah secara tiba-tiba mengundurkan diri daripada jawatannya pada 2007, kerana dilaporkan mengalami komplikasi berkaitan usus.


Jurucakap rasmi kerajaan, Yoshihide Suga memaklumkan beliau bertemu Abe dua kali sehari dan pemimpin itu tidak menunjukan sebarang indikator bahawa beliau dalam keadaan kurang sihat.

Baca juga:   Ahmad Maslan terkejut: 'Ini kerja mamat tepi jalan'


Seorang lagi ahli veteran LDP, pula memberitahu, beliau tidak dapat membayangkan pemimpin itu berundur.

Baca juga:   Caruman PERKESO dijadikan syarat perbaharui lesen e-hailing

Wartawan

Terkini

MOU PKNS, Samsung beri nilai tambah kepada pembeli

PERBADANAN Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mengadakan kerjasama dengan Samsung Malaysia Electronics bagi memberikan nilai tambah kepada pembeli hartanahnya. Ketua Pegawai...

Lagi Artikel Berkaitan