26.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 6, 2022

Agong ucap takziah, kenang pertemuan dengan Shinzo Abe

Seri Paduka Baginda menyifatkan pemergian mendiang sebagai kehilangan besar negara Jepun dan rakyatnya.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

YANG di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Raja Permaisuri Agong mengucapkan takziah kepada keluarga bekas perdana menteri Jepun Shinzo Abe yang meninggal dunia akibat ditembak sewaktu berucap pada kempen pilihan raya pagi tadi.

Dalam satu hantaran Istana Negara di Facebook hari ini, Sultan Abdullah menyatakan rasa dukacita dan mengenang pertemuan dengan mendiang pada 11 Mac lalu.

“Seri Paduka Baginda berdua turut menzahirkan rasa dukacita dengan pemergian mendiang dan menzahirkan harapan agar seluruh keluarga mendiang sabar serta tabah menghadapi dugaan dan suasana sedih serta pilu ini.

“Seri Paduka Baginda menyifatkan pemergian mendiang sebagai kehilangan besar negara Jepun dan rakyatnya,” kongsi hantaran berkenaan.

Mengimbas kembali pertemuan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dengan mendiang, Baginda telah berkenan menerima menghadap mendiang, yang juga Utusan Khas Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida, di Istana Negara pada 11 Mac 2022 lalu.

Baca juga:   Lompat parti: Jabatan Peguam Negara dapatkan perkenan Agong

“Mendiang pada ketika itu dalam rangka lawatan tiga hari ke Malaysia sempena Ulang Tahun ke-40 Dasar Pandang ke Timur dan 65 tahun penubuhan hubungan diplomatik Malaysia dan Jepun.

“Pada pertemuan tersebut, Seri Paduka Baginda turut telah berkenan menganugerahkan ljazah Kehormat Doktor Falsafah Dalam Politik Ekonomi kepada mendiang sempena Majlis Konvokesyen ke-36 Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Menurut hantaran tersebut, sesi menghadap tersebut merupakan pertemuan kedua Seri Paduka Baginda dengan mendiang, selepas yang pertama ketika Baginda menghadiri Istiadat Pertabalan Maharaja Jepun ke-126 Maharaja Naruhito di Istana Imperial, Tokyo, Jepun pada 23 Oktober 2019.

Baca juga:   Agong zahir ucapan selamat menyambut Hari Polis

Shinzo Abe, 67, ditembak dari belakang ketika berucap sempena kempen pilihan raya parlimen di bandar Nara yang terletak di barat Jepun.

Beliau dikejarkan ke hospital namun meninggal dunia akibat pendarahan teruk berpunca dari dua tembakan yang mengenai bahagian lehernya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Bantuan Musim Tengkujuh pekebun kecil Risda ditambah baik

KABINET bersetuju meluluskan Penambahbaikan skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) untuk pekebun kecil getah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah...

Lagi Artikel Berkaitan