26.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Agong main peranan kerjasama Petronas, ADNOC – Ismail Sabri

Semasa pentadbiran Kerajaan Keluarga Malaysia, Malaysia dan UAE bersetuju untuk meningkatkan hubungan sedia ada kedua-dua negara kepada ‘Perkongsian Strategik’.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memainkan peranan penting dalam menjayakan projek kerjasama bersejarah antara Petronas dan Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ini kerana projek tersebut telah dirintis oleh Seri Paduka Baginda melalui perbincangan awal dengan Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan.

Beliau berkata, semasa lawatan rasmi ke Abu Dhabi September lalu, ADNOC telah memberikan taklimat mengenai kerjasama tersebut meneroka sektor minyak dan gas serta tenaga boleh diperbaharui.

“Perkara ini juga telah dibincangkan dengan lebih mendalam ketika pertemuan empat mata di antara saya dan Sheikh Mohamed. Baginda bersetuju supaya projek ini dipercepatkan.

Baca juga:   Kawalan sempadan lebih ketat kekang COVID-19

“Tanpa hubungan yang erat antara Seri Paduka Baginda dan Presiden UAE, projek ini tidak akan menjadi kenyataan,” katanya hari ini.

Beliau mengulas perjanjian yang ditandatangani antara Petronas Abu Dhabi Sdn Bhd, syarikat milik Petronas dengan ADNOC di Abu Dhabi, UAE semalam.

Kerjasama itu melibatkan penerokaan dan penilaian Unconventional Onshore Block 1 yang meliputi kawasan konsesi seluas 2,000 kilometer persegi di wilayah Al Dhafra, UAE.

Majlis bersejarah itu turut disaksikan oleh Al-Sultan Abdullah dan Sheikh Mohamed.

Mengulas kerjasama Malaysia-UAE, Ismail Sabri berkata, semasa pentadbiran Kerajaan Keluarga Malaysia, kedua-dua negara telah bersetuju untuk meningkatkan hubungan sedia ada kepada Perkongsian Strategik.

Baca juga:   Pembangunan negeri Sarawak sentiasa jadi keutamaan - PM

“Saya memberikan perhatian yang serius untuk memperkukuhkan hubungan dua hala di antara kedua-dua negara dalam pelbagai bidang seperti ekonomi, pelaburan dan perdagangan, tenaga boleh diperbaharui, sekuriti makanan serta minyak dan gas,” kata beliau.

Ahli Parlimen Bera itu berkata, perdagangan antara Malaysia dan UAE juga telah meningkat sebanyak 90.4 peratus untuk lapan bulan pertama 2022 iaitu AS$6.14 bilion (RM25.60 bilion).

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan