26.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 29, 2022

Raja Bomoh, ‘Puteri Zaleha’ dibebas dengan jaminan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

RAJA Bomoh atau Ibrahim Mat Zin dan sepupunya, Suliaha Abdul Hamid yang tular dengan video ritual dipercayai bagi menolak musibah banjir Rabu lalu, dibebaskan dengan jaminan Mahkamah Rendah Syariah Ipoh hari ini.

Pada prosiding tersebut, Hakim Syarie Mohammad Najib Ab. Razak membenarkan Ibrahim, 71, dan Suliaha, 62, masing-masing dibebaskan dengan jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin dalam kalangan ahli keluarga.

Mohammad Najib membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Pendakwa Syarie, Suhaili Ishak yang dikemukakan mengikut Seksyen 22 Enakmen Tatacara Jenayah Syariah Perak 2004.

Mahkamah menetapkan kes disebut semula pada 23 Februari ini.

Terdahulu, Suhaili dalam prosiding berkenaan memohon agar kedua-dua orang yang disiasat itu dibebaskan dengan cagaran ikat jamin oleh mahkamah bagi urusan siasatan ke atas mereka yang ditahan di sebuah rumah sekitar pukul 3.45 petang di Taman Rapat Jaya 1, semalam.

Baca juga:   Koperal didakwa buat laporan polis palsu

Suhaili mencadangkan jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin bagi setiap orang yang disiasat supaya siasatan mengikut Seksyen 16 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 dapat dilengkapkan.

Beliau juga memohon tarikh baharu bagi sebutan semula untuk apa-apa pertuduhan dikenakan ke atas orang yang disiasat selepas siasatan kes mereka dilengkapkan pihak berkuasa.

Sementara itu, Ibrahim yang memiliki 32 anak dan tiga isteri serta Suliaha yang merupakan pesara penjawat awam dalam rayuan memohon agar jumlah jaminan dikurangkan pada kadar yang minimum kerana tidak mempunyai pendapatan tetap.

Baca juga:   Pemuda UMNO kemuka 5 langkah perkasa urus tadbir TH

Bagaimanapun, Suhaili berpendapat, jumlah jaminan maksimum RM3,000 adalah sesuai dan berpatutan setelah mengambil kira kepentingan awam dan kes yang tular.

Ibrahim pada Selasa lalu tular menerusi video berdurasi 25 minit yang memperlihatkan Raja Bomoh itu melakukan upacara yang bercanggah dengan ajaran Islam di Dataran JPS, Teluk Intan.

Menerusi rakaman berkenaan, Ibrahim mendakwa upacara itu adalah petua zaman dahulu dan meminta semua tempat surut air (tidak banjir) bukan saja di Teluk Intan tetapi seluruh Malaysia, seluruh kepulauan Melayu dan seluruh dunia.

Berikutan isu berkenaan, Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd. Yusop Husin memberitahu, satu kertas siasatan dibuka terhadap perbuatan Ibrahim dan seorang wanita yang melakukan upacara dipercayai menolak musibah banjir.

Baca juga:   3 maut, 2 cedera nahas 2 kereta di Lebuh Raya Timur Barat

-EDISI9

Terkini

PM doakan Pandelela terus tambah pingat di Budapest

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan tahniah dan syabas kepada Datuk Pandelela Rinong Pamg atas kejayaan meriah pingat gangsa...

Lagi Artikel Berkaitan