32.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 20, 2022

Satu lagi kes import varian Omicron dikesan di Singapura

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SATU lagi kes import Covid-19 di Singapura menunjukkan keputusan positif dalam ujian awal untuk varian Omicron.

Kes itu kini semakin pulih dan dirawat di wad pengasingan di Pusat Penyakit Berjangkit Nasional (NCID), kata Kementerian Kesihatan (MOH) republik itu dalam kemas kini harian mengenai Covid-19 malam tadi.

Dilabel sebagai Kes 273611, KKM berkata, kes ketiga itu ialah seorang lelaki pemastautin tetap Singapura berusia 37 tahun yang tiba di negara pulau itu dari Afrika Selatan menaiki penerbangan Singapore Airlines SQ479 pada 1 Disember.

Beliau sudah lengkap divaksin, dan mempunyai simptom tidak ketara dengan demam dan sakit tekak. Beliau juga tidak berinteraksi dengan masyarakat, dan pada masa ini tiada bukti penularan komuniti daripada kes itu,” kata kenyataan itu.

Ujian Covid-19 lelaki itu sebelum berlepas dari Johannesburg pada 29 November adalah negatif.

Setibanya di Singapura, beliau dikuarantin di kemudahan khusus Notis Duduk Rumah (SHN), dan ujian tindak balas rantai polimerase pada 1 dan 3 Disember menunjukkan keputusan negatif.

Pada 4 Disember, pesakit mengalami demam dan sakit tekak dan dihantar ke NCID, dan ujian awalnya menunjukkan positif bagi varian Omicron.

Makmal Kesihatan Awam Nasional sedang menjalankan penjujukan genom keseluruhan untuk mengesahkan varian itu,” kata kementerian itu.

Baca juga:   COVID-19: Beberapa sekatan dilonggar di Singapura

KKM menyebut beliau berada dalam penerbangan yang sama dengan dua kes Omicron sebelum ini, iaitu kes 271487 dan 271958, yang dikesan sebagai jangkitan pertama varian itu di Singapura.

Baca juga:   COVID-19: Beberapa sekatan dilonggar di Singapura

Singapura pada 2 Disember melaporkan dua kes import Covid-19 yang menunjukkan keputusan positif pada ujian awal untuk varian Omicron dengan keputusan ujian pengesahan belum selesai.

-Edisi 9


Terkini

Perlu lebih cekap, tahan lasak, murah atau percuma – Najib Razak

SISTEM teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) perlu lebih cekap, tahan lasak, murah atau percuma bagi menggalakkan pengguna menggunakan perkhidmatan...

Lagi Artikel Berkaitan