28.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 22, 2022

Kit ujian pantas tidak terlalu tepat kesan Omicron

Mereka yang mempunyai gejala disyor mendapatkan ujian PCR bagi mengesan bahan genetik virus

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PENTADBIRAN Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) memaklumkan kit ujian pantas COVID-19 di rumah lebih berkemungkinan memberikan keputusan negatif palsu dengan varian Omicron yang sangat bermutasi berbanding strain sebelumnya.

Memetik laporan AFP, FDA dalam satu kenyataan berkata, pihaknya bagaimanapun akan bekerjasama dengan Institut Kesihatan Nasional (NIH) untuk mengkaji prestasi kit ujian pantas, juga dikenali sebagai ujian antigen (RTK) terhadap sampel pesakit yang mengandungi versi langsung varian Omicron.

“Data awal menunjukkan bahawa ujian antigen memang mengesan varian Omicron tetapi mungkin mengurangkan sensitiviti,” kata agensi itu.

Sensitiviti dimaksudkan adalah ukuran sejauh mana kemungkinan ujian dapat mengesan positif.

Ujian sebelum ini memberi tumpuan kepada sampel (virus) yang tidak diaktifkan haba, dan bukannya virus hidup yang lebih baik, dan penurunan dalam prestasi tidak dikesan sehingga kini.

Baca juga:   Pelancong negara berisiko tinggi dihalang kunjungi Langkawi

FDA berkata, pihaknya akan terus membenarkan penggunaan ujian antigen yang berfungsi dengan mengesan protein permukaan COVID-19 dan individu harus terus menggunakannya mengikut arahan.

Sebagai contoh, beberapa ujian pantas mengarahkan pengguna untuk mengambil dua ujian, dengan jarak masa tertentu, untuk mengesahkan negatif.

Jika seseorang ujian negatif dengan ujian pantas tetapi dianggap berkemungkinan menghidap COVID, sama ada kerana simptom atau pendedahan mereka, mereka masih disyorkan untuk mendapatkan ujian seperti PCR kerana ia mengesan bahan genetik virus.

Ujian itu lebih tepat kerana boleh membuat berjuta-juta salinan virus jujukan genetik asid ribonuklik (RNA) walaupun jumlahnya kecil, namun ia dapat dikesan.-Edisi 9

Baca juga:   Pelancong negara berisiko tinggi dihalang kunjungi Langkawi

Terkini

MAIS tetap pendirian tamat kontrak guru KAFA tolak vaksin

MAJLIS Agama Islam Selangor (MAIS) tetap dengan pendirian mereka dengan isu penamatan kontrak guru Kelas Agama dan Fardu Ain...

Lagi Artikel Berkaitan