32.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 3, 2023

KKM timbang beri dos penggalak penerima vaksin Cansino

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) akan mempertimbangkan pemberian dos penggalak kepada penerima vaksin tunggal Cansino, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Menurutnya, beliau dimaklumkan bahawa Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) sudah menerima permohonan daripada Cansino berhubung dos penggalak itu.

Beliau berkata, pihaknya juga akan memantau data klinikal dari negara lain berhubung penggunaan dos kedua bagi penerima Cansino itu.

“Sekiranya di dapati mereka (negara luar) memberikan dos kedua selepas pemberian dos tunggal itu, kita akan mempertimbangkan.

“Berkemungkinan, penerima Cansino juga akan menerima dos penggalak selepas enam bulan diberikan pelalian berkenaan,”katanya.

Terdahulu, beliau mengadakan lawatan bersama Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr Radzi Jidin pada Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan remaja (PICK Remaja) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Putrajaya Presint 8 (1) di sini, hari ini.

Bagaimanapun, Khairy berkata, pihaknya tidak mempunyai sebarang masalah bagi perolehan bekalan Cansino berkenaan memandangkan syarikat pembekal vaksin itu sudah mempunyai kilang pengeluarannya di negara ini.

Baca juga:   Pegawai Pergigian, Farmasi kontrak boleh mohon jawatan tetap

Sebelum ini, beliau memaklumkan, suntikan dos penggalak kepada orang awam akan dimulakan bulan depan.

Menurutnya, bagi dos ketiga, KKM perlu mendapatkan kebenaran NPRA sebab badan berkenaan hanya beri kebenaran untuk suntikan dua dos vaksin jenis Pfizer, Sinovac dan Astra Zeneca.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan bahawa kerajaan bersetuju untuk memberikan suntikan dos ketiga atau dos penggalak dengan keutamaan kepada kumpulan rentan atau berisiko tinggi.

Baca juga:   Lelaki 'mirip' SRK dedah perkara sebenar

Mereka termasuk warga emas yang mempunyai masalah kesihatan kronik dan petugas barisan hadapan yang mempunyai penyakit berisiko tinggi. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Isu Kedah-Pulau Pinang: Tindakan tegas sebar maklumat palsu

TINDAKAN tegas akan diambil ke atas mana-mana pihak yang menyebarkan maklumat palsu berkenaan isu sempadan Pulau Pinang dan Kedah. Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan