26.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, March 25, 2023

PPV IPT Mega USIM tamat, berjaya suntik 200,665 dos

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

NILAI –  Pusat Pemberian Vaksin (PPV) IPT Mega Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengakhiri operasinya semalam dengan merekodkan sebanyak 200,665 dos vaksin yang telah disuntik kepada penerima sejak beroperasi pada 28 Jun lalu.

Beroperasi sepenuhnya di Dewan Tuanku Canselor USIM, seramai 100,795 orang telah menerima suntikan dos pertama, manakala 99,870 orang telah menerima suntikan kedua di pusat ini.

Jumlah penerima yang tinggi ini menjadikan PPV IPT Mega USIM secara langsung menyumbang kepada 26 peratus pembentukan imuniti kelompok Negeri Sembilan bagi membendung penularan COVID-19.

Exco Kerajaan Negeri selaku Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Sumber Manusia, Perladangan dan Hal Ehwal Bukan Islam, J.Arul Kumar berkata, PPV USIM  diiktiraf antara  tiga PPV terbaik di Negeri Sembilan dan juga peringkat Kebangsaan.

“Kerajaan Negeri sentiasa memastikan kebajikan masyarakat terjaga terutama dalam membendung penularan COVID-19.

Baca juga:   MARA beri kelonggaran bayaran balik pinjaman - Mahdzir

“Kalau pada hujung Julai lalu, Negeri Sembilan menjadi tempat enam teratas COVID-19 kes harian tertinggi di Malaysia, sekarang kes harian di Negeri Sembilan telah menurun berikutan pemberian vaksin yang lebih meluas melalui penubuhan PPV (termasuk di USIM) yang membantu kita mencapai sasaran yang ditetapkan,” katanya ketika berucap pada hari terakhir pengoperasian PPV IPT Mega USIM di sini.

Turut hadir mewakili Pengurusan Tertinggi Universiti, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa Prof Dr Mohd Radhi Ibrahim.

Baca juga:   USIM juara debat antirasuah Piala Ketua Pesuruhjaya SPRM

Pada masa sama, beliau menzahirkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua sukarelawan daripada pelbagai lapisan masyarakat dan agensi yang bertungkus lumus memastikan kelancaran PPV IPT Mega USIM ini beroperasi hingga ke hari terakhir dengan jayanya.

“Diharapkan kerjasama sebegini dapat diteruskan pada masa akan datang, dan sesungguhnya penglibatan para sukarelawan ini merupakan satu contoh yang baik, kerana telah menonjolkan nilai etika yang tinggi kerana menjalankan tugas dan amanah tanpa mengira waktu, risiko dan cabaran,”katanya.

Tambahnya lagi, USIM amat menghargai setiap sumbangan khususnya untuk para sukarelawan yang telah diterima daripada pelbagai pihak sepanjang PPV USIM beroperasi. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Dua gol Mbappe bantu Perancis ratah Belanda

KAPTEN baharu Perancis, Kylian Mbappe meledak dua gol bagi membantu negaranya membelasah Belanda 4-0 dalam aksi kelayakan Euro 2024...

Lagi Artikel Berkaitan