30.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 8, 2021

Sah, Filipina buka semula Biro Borneo Utara

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Filipina mengesahkan akan membuka semula Biro Borneo Utara selepas mendakwa seluruh dunia lupa tuntutan mereka ke atas Sabah.

Portal berita Filipina, Inquirer.net melaporkan Setiausaha Hal Ehwal Luar, Teodoro Locsin Jr membuat pengumuman itu ketika pendengaran jawatankuasa mengenai pengasingan bajet yang dicadangkan untuk Jabatan Hal Ehwal Luar (DFA).

Locsin Jr dipetik sebagai berkata: “Kami tidak lupa” dan “ia membabitkan maruah kami”.

“Ketika kami berusaha melindungi perairan kami, kami tidak lupa wilayah daratan kami. Dalam usaha mendapatkan apa yang menjadi milik kami, saya memutuskan untuk menghidupkan semula Biro Borneo Utara selepas menyedari seluruh dunia lupa tuntutan Sabah kami, dengan kasual menyebutnya wilayah negara lain. Tetapi, kami tidak lupa.

“Ini satu daripada beberapa perselisihan antarabangsa yang kami boleh lakukan demi kepentingan terbaik kami tanpa sebarang risiko kerugian kepada negara kami. Ia membabitkan maruah kami.

“Sekarang, kami akan menghidupkan semula biro itu dan memastikan tiada sesiapa dibenar mempertikaikan tuntutan itu tanpa tentangan daripada kami,” katanya.

Menteri Luar Malaysia, Datuk Seri Hishamuddin Hussein berkata, Kuala Lumpur tidak mengiktiraf dan tidak akan melayan sebarang tuntutan mana-mana pihak ke atas Sabah.

Julai lalu, Locsin Jr mendakwa Sabah “bukan dalam Malaysia” dan calon presiden Filipina menawarkan rasuah “besar” kepada pegawai selama bertahun-tahun untuk menggugurkan tuntutan mereka ke atas Sabah.

Baca juga:   Pencerobohan Lahad Datu: Pemimpin politik bidas Mohamaddin

Ia disusuli dengan catatannya di Twitter pada 31 Ogos lalu untuk menghidupkan semula Biro Borneo Utara di bawah DFA yang dikhaskan untuk usaha menuntut kembali Sabah.

Menurut portal itu, ketika pendengaran semalam, Locsin Jr turut ditanya mengenai status penubuhan Kawasan Pertumbuhan Asean Timur Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA) pada 1994 untuk memacu pembangunan di kawasan terpencil dan kurang maju di 4 negara anggota Asean itu.

Baca juga:   Covid-19: Yayasan Sime Darby sumbang RM1.37j untuk Sabah

“Ia sudah lama tidak aktif, tetapi sekarang kami bersetuju menghidupkannya semula, saya rasa, malah beberapa kebimbangan khusus kami seperti Sabah. Itu juga tidak ditangani buat sementara yang saya tidak pernah setuju dengannya,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

AARDO ke-20 bincang bantu masyarakat luar bandar pasca Covid-19

MALAYSIA mengambil serius terhadap kepentingan pembangunan infrastruktur termasuk capaian internet kepada masyarakat luar bandar dalam fasa pemulihan pandemik COVID-19. Menurut...

Lagi Artikel Berkaitan