33.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

Pengguna UK tuntut £7 bilion daripada Google 

Mesti Baca

GOOGLE berdepan saman baharu di Britain, yang menuduh gergasi teknologi berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) itu menyekat persaingan dalam pasaran enjin carian sehingga menyebabkan peningkatan seluruh ekonomi UK.

Menurut satu kenyataan, tuntutan yang difailkan dengan Tribunal Rayuan Persaingan UK itu menuntut ganti rugi kira-kira £7 bilion (RM40.7 bilion) bagi pihak setiap pengguna di negara itu.

Dalam tuntutan itu, kumpulan pengguna berkenaan menuduh Google melanggar undang-undang persaingan dengan menutup persaingan carian mudah alih lain dan menggunakan penguasaan pasarannya untuk meningkatkan harga yang dibayar oleh pengiklan untuk menonjolkan produk mereka di halaman carian Google.

Kos ini kemudiannya disalurkan kepada pengguna, yang dikenakan bayaran lebih untuk barangan dan perkhidmatan mereka beli.

Tuntutan itu juga mendakwa Google menyalahgunakan kedudukan dominannya dengan mengikat carian dalam talian dengan aplikasi dan perkhidmatan lain, menghendaki pengeluar telefon pintar memuat turun aplikasi carian Google dan aplikasi penyemak imbas Google Chrome untuk mendapatkan lesen menggunakan gedung aplikasi Google Play.

Ia juga mendakwa Google membayar Apple untuk memastikan Google ialah enjin carian tetap untuk aplikasi Safari pada peranti Apple seperti iPhone.

Nikki Stopford, seorang juru kempen hak pengguna dan wakil dalam tindakan itu, berkata Google jelas melanggar undang-undang persaingan, yang mana pengguna membayar harganya.

“Google telah diberi amaran mengenai tentang kelakuannya oleh pengawal selia persaingan berulang kali tetapi tidak mengambil tindakan yang bermakna untuk menghentikan penyalahgunaan.

“Tindakan ini bertujuan untuk menjadikan syarikat itu bertanggungjawab atas pelanggaran undang-undangnya yang berulang dan mendapatkan pengguna kembali wang yang mereka terhutang,” katanya.

Menurut kumpulan hak pengguna Consumer Voice, tuntutan itu dibuat bagi pihak 65 juta pengguna UK, yang mungkin layak menerima pampasan kira-kira £100 (RM584) setiap seorang jika tuntutan mahkamah berjaya.

Jurucakap Google menyebut kes itu sebagai bersifat spekulatif dan mengambil kesempatan, sekali gus membantah tuntutan itu.

“Orang ramai menggunakan Google kerana ia membantu. Kami hanya menjana wang jika iklan berguna dan berkaitan, seperti yang ditunjukkan oleh klik pada harga yang ditetapkan oleh lelongan masa nyata,” kata Google.

Google berkata, pengiklanan memainkan peranan penting dalam membantu orang ramai menemui perniagaan baharu, matlamat baharu dan produk baharu.

Saman pernah difailkan sebelum ini terhadap Google, menuntut pampasan berbilion-bilion untuk penerbit yang kehilangan hasil daripada pengiklanan Google dan gergasi teknologi AS yang lain juga menghadapi penyiasatan daripada pengawal selia AS, British dan EU sejak beberapa tahun kebelakangan ini apabila pihak berkuasa bertindak tegas terhadap amalan perniagaan mereka.

Pengawal selia Penguasa Persaingan dan Pasaran (CMA) Britain sedang menyiasat kelakuan anti-persaingan yang disyaki dilakukan oleh Google melalui amalan teknologi iklannya. -Agensi

Terkini

Taiwan naikkan subsidi penjagaan kanak-kanak bagi tingkatkan kadar kelahiran

TAIWAN akan menaikkan elaun penjagaan anak sekurang-kurangnya NT$1,500 (AS$46.52) sebulan mulai tahun depan sebagai inisiatif untuk meningkatkan kadar kelahirannya yang...

Lagi Artikel Berkaitan