33.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

Kisah legenda ‘Ulek Mayang’ diterjemah ke layar perak

Mesti Baca

ULEK MAYANG merupakan tarian tradisional Melayu yang berasal dari Terengganu iaitu sejenis tarian penyembahan yang dikaitkan mempunyai unsur mistik dan misteri sehingga kini.

Namun begitu, kisah ini hanya menjadi sejarah dan legenda.

Bagi mengekalkan kisah ini supaya tidak lenyap dari pemikiran masyarakat, ia terus diterjemahkan dalam pelbagai medium.

Terbaharu, Ulek Mayang bakal diangkat ke layar perak dan diarahkan oleh pengarah terhebat Bade Azmi.

Ini adalah karya terbaharu Bade selepas lima tahun berehat daripada kerusi pengarahan.

Filem ini diterbitkan hasil kerjasama syarikat produksi Langit Terang Productions Sdn Bhd bersama Valus Vision International Film Distribution, iaitu sebuah jenama di bawah syarikat Valus PLT sebagai Penerbit Eksekutif dan Pengedar Antarabangsa di bawah Central City Media yang berpusat di United Kingdom.

Filem Ulek Mayang berkisar tentang kisah percintaan antara dua dimensi di antara Mayang dan Awang yang diinspirasikan daripada lagu dan tarian tradisional Terengganu, iaitu Ulek Mayang.  

Filem bergenre seram dan cinta itu akan menggabungkan penceritaan yang menarik dengan sentuhan moden dan meneroka tema cinta, identiti dan spiritual.

Ia digabungkan dengan visual yang menakjubkan bersama lagu latar yang mengasyikkan untuk membawa penonton ke dunia legenda yang mengagumkan, sekaligus memberi pengalaman sinematik yang tidak dapat dilupakan.

Bade berkata, besar harapannya jika filem ini dapat menarik orang ramai untuk menontonnya.

“Saya berharap kisah ini dapat menarik peminat filem tempatan dan penonton luar untuk sama-sama menghayati kisah legenda ini.

“Mengenai jalan cerita tidak banyak yang kita ubah dan kita ada babak zaman dahulu dan sekarang,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran filem berkenaan baru-baru ini.

Berkongsi mengenai calon watak-watak utama filem itu, Bade berkata ada beberapa nama yang dilihat sesuai namun ia masih dalam pertimbangan.

“Filem ini memerlukan khidmat ramai pelakon baru dan lama, mungkin juga kami akan gunakan khidmat pelakon baru tetapi mempunyai bakat dalam seni dan lakonan.

“Kami juga membuka ruang dan peluang kepada mana-mana pelakon untuk hadir menyertai uji bakat yang kami adakan,” katanya.

Bade berkata, melalui filem ini mereka ingin mempamerkan kekayaan dan kepelbagaian budaya Terengganu dengan membawa cerita rakyat ini dalam versi yang mempersonakan ke layar perak.  

“Kami mahu meraikan pelbagai tradisi, adat resam dan cerita yang membentuk fabrik masyarakat kita dan menarik perhatian penonton tempatan dan antarabangsa,” katanya.

Sementara itu, Penerbit Langit Terang Productions Sdn Bhd, Nur Hussein berkata, mereka percaya medium filem mampu menjadi satu alat yang penting untuk bercerita dan memelihara budaya, yang bukan sahaja menghiburkan tetapi juga mendidik dan menggalakkan penonton tempatan dan luar negara  mengapresiasi budaya tradisional yang semakin dilupakan ini.

“Ulek Mayang adalah salah satu kisah legenda yang perlu kita kekalkan dengan pelbagai cara dan salah satunya menerusi terjemahan ke filem.

“Mungkin tidak ramai anak muda sekarang yang tahu atau pernah dengar mengenai Ulek Mayang.

“Kami berharap dengan terhasilnya filem ini dapat menarik mereka untuk menonton dan mengetahui lebih mendalam lagi mengenai kisah ini,” katanya. -Edisi 9

Terkini

Taiwan naikkan subsidi penjagaan kanak-kanak bagi tingkatkan kadar kelahiran

TAIWAN akan menaikkan elaun penjagaan anak sekurang-kurangnya NT$1,500 (AS$46.52) sebulan mulai tahun depan sebagai inisiatif untuk meningkatkan kadar kelahirannya yang...

Lagi Artikel Berkaitan