25.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

KDN peroleh input parameter kawal selia penerbitan kalimah Allah

Mesti Baca

KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) telah memperoleh input dan cadangan agar parameter kawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah Allah SWT dirangka selari dengan hasrat dan misi agensi penguatkuasaan yang terlibat.

KDN dalam kenyataan hari ini, memaklumkan input dan cadangan itu seiring dengan dasar yang ditetapkan Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) dan Majlis Raja-Raja.

Menurut kementerian itu, input dan cadangan itu diperolehi melalui siri keempat Majlis Libat Urus KDN Bersama Badan Pengurusan Syariah Malaysia, hari ini.

Siri majlis libat urus itu diadakan bagi mendapatkan cadangan dan pandangan yang komprehensif berhubung rangka kerja pelaksanaan Arahan Pentadbiran KDN yang ditambah baik dari aspek penguatkuasaan dan kawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah Allah, menurut kenyataan itu.

Majlis libat urus itu dihadiri Timbalan Menteri Dalam Negeri ,Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah serta 23 orang jemputan dari Majlis Agama Islam Negeri, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Jemputan diberikan ruang untuk membincangkan mengenai pengurusan syariah dan penguat kuasaan perundangan termasuklah cadangan untuk mendepani isu-isu berbangkit di lapangan serta parameter kawal selia penerbitan berkenaan,”menurut KDN.

KDN dalam kenyataannya menegaskan komitmennya dalam menjaga keselamatan dan ketenteraman awam melalui tindakan penyeliaan dan kawalan terhadap penerbitan yang memudaratkan atau mungkin memudaratkan ketenteraman awam dan kepentingan negara selaras dengan peruntukan di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 serta Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan. – BERNAMA

Terkini

Nafi sos cili peket dicaj, McDonald’s buat laporan polis

MCDONALD’S Malaysia membuat laporan polis berhubung dakwaan pekerjanya mengenakan caj sos cili peket kepada pelanggan sepertimana tular baru-baru ini. McDonald’s Malaysia berkata,...

Lagi Artikel Berkaitan