27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 30, 2023

Lima warga asing ditahan, tiada dokumen pengenalan diri

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SERAMAI lima warga asing bersama sebuah bot nelayan tempatan ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang sekitar jam 12.10 tengahari semalam.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak Mohamed berkata, kapal ronda Maritim Malaysia telah mengesan sebuah bot nelayan tempatan kelas C dalam keadaan mencurigakan ketika melaksanakan rondaan rutin OP TANJUNG.

“Bot nelayan tempatan yang berpangkalan di Pantai Remis, Perak itu ditahan pada kedudukan 32.7 batu nautika barat laut Muka Head.

“Hasil pemeriksaan mendapati, bot dikendalikan lima warga Myanmar termasuk tekong berumur dalam lingkungan 26 hingga 47 tahun yang kesemuanya tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah serta melanggar syarat sah lesen bot.

“Sehubungan dengan itu, mereka disyaki telah melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 iaitu tiada permit menggajikan warga asing daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia serta tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah,”katanya menerusi kenyataan di sini.

Beliau berkata, bot serta kesemua kru ditahan bersama kira-kira 500 kilogram hasil laut dibawa ke Jeti Limbongan Batu Maung sebelum diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Malaysia untuk siasatan lanjut.

Ujarnya, Maritim Malaysia mendapati masih terdapat segelintir pengusaha atau pemilik bot yang masih berdegil menggunakan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) untuk bekerja di atas bot mereka walaupun tangkapan dan amaran telah diberikan sebelum ini.

“Maritim Malaysia tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas ke atas mana-mana pengusaha atau pemilik bot yang sengaja melanggar undang-undang persekutuan di Zon Maritim Malaysia,”katanya.

Sebarang aduan salah laku jenayah maritim atau sebarang kecemasan di laut, orang ramai boleh segera menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang di talian 04-2626146 atau MERS 999 untuk maklum balas segera. – Edisi 9

Terkini

Carr juara keseluruhan LTdL 2023

SIMON Carr menepati ramalan apabila dinobatkan sebagai juara keseluruhan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 selepas berakhirnya peringkat kelapan...

Lagi Artikel Berkaitan