30 C
Kuala Lumpur
Monday, March 20, 2023

DBKL sita 4 premis penjaja warga asing di pasar borong KL

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

LAGI tindakan penguatkuasaan dikenakan terhadap penjaja warga asing di sekitar Kompleks Pasar Borong Kuala Lumpur.

Kali ini, Jabatan Penguatkuasaan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah menyita empat premia penjaja dan pindah barangan terhadap aktiviti penjajaan tanpa lesen oleh warga negara asing.

DBKL menerusi kenyataan berkata, pihaknya meneruskan lagi tindakan khas aktiviti perniagaan warga asing.

“Pemantauan dan tindakan penguatkuasaan dilakukan terhadap premis dan aktiviti perniagaan yang dikendalikan oleh warga negara asing sekitar Jalan Batu View, Jalan 1/3a dan kawasan-kawasan lain di luar pasar borong Kuala Lumpur.

“Dalam operasi tersebut DBKL telah membuat empat sitaan dan pindah barangan terhadap aktiviti penjajaan tanpa lesen oleh warga negara asing yang menjual pelbagai jenis sayuran dan buah-buahan di tepi jalan dan kaki lima premis.

Baca juga:   Kes positif Covid-19 meningkat, Lembah Klang tertinggi

“DBKL juga telah mengeluarkan tiga notis di bawah kaedah 44 iaitu kesalahan meletakkan kenderaan di kaki lima dan kaedah 16 (1) iaitu kesalahan kenderaan menyebabkan halangan tidak berpatutan.

“Sehubungan dengan itu, kesemua barangan dan peralatan perniagaan dipindahkan ke Setor Sitaan DBKL di Jalan Lombong, Taman Miharja Cheras, Kuala Lumpur untuk rekod dan simpanan sementara,”katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Pemimpin, ahli UMNO perlu kerjasama kukuhkan semula parti

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani mengajak seluruh ahli keluarga besar UMNO membaiki hubungan di atas kekhilafan...

Lagi Artikel Berkaitan