32.9 C
Kuala Lumpur
Friday, June 2, 2023

Cubaan seludup 17 baka ayam gajah dari Thailand gagal

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CUBAAN menyeludup ayam gajah hidup menggunakan perahu gagal apabila ditahan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Kelantan di Pengkalan Haram Tanjung, Pengkalan Kubor, kelmarin.

Pemangku Pengarah MAQIS Kelantan Mohd Ariwadi Salleh berkata, rampasan sebanyak 17 ekor ayam gajah yang bernilai RM1,700 bagi tujuan pembiakbakaan itu ditahan ketika cubaan dibawa masuk dari Thailand ke Malaysia melalui tebing Sungai Golok.

“Bahan rampasan ini ditinggalkan di tebing sungai, manakala pengemudi perahu berkenaan berjaya meloloskan diri,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Sehubungan dengan itu, MAQIS berkata, perbuatan mengimport ayam hidup adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 11 Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728).

“Jika didapati bersalah boleh dihukum denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Baca juga:   Dua beradik ditemukan lemas di lombong

Menurutnya, kesemua dagangan itu ditahan untuk tindakan lanjut kerana tidak mempunyai dokumen yang sah. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Enam nelayan Indonesia ditahan ceroboh perairan negara

ENAM nelayan warga Indonesia ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang kerana disyaki melakukan aktiviti menangkap...

Lagi Artikel Berkaitan