26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 23, 2023

Pembaikan jajaran LRT laluan Ampang selesai 2 minggu lagi

Mesti Baca

KEMENTERIAN Pengangkutan (MOT) menjangkakan kerja-kerja pembaikan jajaran perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) bagi laluan Ampang berdekatan stesen Bandaraya yang mengalami kerosakan struktur, selesai dalam tempoh dua minggu untuk fasa pertama.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata, kerosakan struktur tersebut akan dibaiki oleh pihak Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) bersama perunding yang telah dilantik, dalam kadar segera.

Loke berkata, pembukaan kedua-dua stesen yang terlibat iaitu Stesen Bandaraya dan Stesen Masjid Jamek hanya akan dilakukan sekiranya didapati laluan berkenaan selamat digunakan oleh pengguna.

“Kita tiada pilihan kerana ini melibatkan isu keselamatan. Jadi, saya memohon maaf kepada pihak penumpang.

“Saya tahu dan banyak terima laporan serta akan memantau pergerakan projek pembaikan ini.

“Bagi meminimumkan gangguan kepada pengguna, kita telah menggerakkan 200 kakitangan Prasarana untuk melancarkan operasi,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan perkhidmatan LRT laluan Ampang mengalami kelewatan atas faktor keselamatan akibat penjajaran landasan yang bengkok berhampiran stesen Bandaraya selain kerosakan struktur jejambat di kawasan berkenaan dipercayai disebabkan kerja-kerja pembinaan di kawasan bersebelahan.

Baca juga:   Syarat MoU Kerajaan Perpaduan tak diluluskan Dewan Tertinggi BN - MIC

Dalam pada itu, Loke berkata, kementerian menyokong penuh konsep laluan khas atau ‘blue lane’ kepada penunggang motosikal seperti yang disyorkan pakar keselamatan bagi mengurangkan kadar kemalangan dan kematian dalam kalangan pengguna jalan raya.

Bagaimanapun, beliau berkata, pelaksanaan tersebut memerlukan pelaburan besar terutama sekiranya dilakukan di lebuh raya dan jalan Persekutuan, selain kerja pembinaan dan menaik taraf jalan raya itu terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Kerja Raya (KKR).

Baca juga:   Muzium Kraf Orang Asli tarik perhatian Menteri Luar NZ

“Bukan satu cadangan baharu dan saya pernah mendengarnya sebelum ini, memang satu cadangan baik. Kementerian Pengangkutan memang menyokongnya,” katanya.-BERNAMA

Wartawan

Terkini

Kejar pahala, jangan siakan dengan pembaziran – Agong

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihati umat Islam agar mengejar pahala bulan Ramadan serta tidak mensia-siakan bulan...

Lagi Artikel Berkaitan