29 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024

Dakwa terima RM15 juta: Anwar heret Muhyiddin ke mahkamah

Perdana Menteri menuntut ganti rugi am, pampasan, teruk dan teladan daripada Muhyiddin, yang dinamakan sebagai defendan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

DATUK Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan saman terhadap Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana mendakwa beliau menerima RM15 juta daripada kerajaan Selangor semasa berkhidmat sebagai penasihat ekonomi negeri itu.

Saman fitnah difailkan oleh peguam cara SN Nair & Partners di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi pihak Perdana Menteri yang menuntut ganti rugi am, pampasan, teruk dan teladan daripada Muhyiddin, yang dinamakan sebagai defendan.

Anwar juga memohon injunksi untuk menghalang pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu daripada terus menyebut, menulis, menerbitkan, atau mengedarkan kata-kata fitnah yang disangkal, atau kata-kata yang mempunyai kesan sama atau serupa.

Pada 7 Disember, Anwar mengeluarkan surat tuntutan kepada Muhyiddin berhubung perkara itu tetapi tidak mendapat maklum balas, membawa kepada pemfailan saman itu.

Anwar menuntut agar permohonan maaf tanpa syarat disiarkan dalam akhbar dan media pilihannya. Beliau juga meminta pampasan atas “kerosakan serius” terhadap reputasinya.

Dalam pernyataan tuntutannya, Anwar berkata kenyataan Muhyiddin itu dibuat pada 5 Disember dalam kempen bagi calon PN Azman Nasrudin di Taman Selasih, Kulim, menjelang pilihan raya Parlimen Padang Serai.

Kenyataan Muhyiddin disebarkan di TikTok dan mendapat kira-kira 1.1 juta tontonan, dikongsi 2,169 kali, mendapat 21,400 like serta 6,061 komen, menurut pemfailan mahkamah tersebut.

Advertisements

Anwar mendakwa keseluruhan ucapan Muhyiddin pada ceramah itu kemudian disiarkan di Facebook pada 8 Dis walaupun surat tuntutan telah dihantar kepada peguamnya sehari sebelumnya.

Beliau berkata, kenyataan Muhyiddin antara lainnya menggambarkan beliau sebagai seorang yang tidak boleh dipercayai dan tidak jujur.

Ia turut memberikan gambaran palsu bahawa beliau seorang pendosa, pembohong, tamak, dan munafik.

Kerajaan Selangor menafikan dakwaan Muhyiddin bahawa Anwar dibayar RM15 juta.

Juwairiya Zulkifli, setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor Amirudin Shari berkata, Anwar hanya dibayar nilai token RM1 setahun untuk perkhidmatannya.

Maklumat itu telah direkodkan secara rasmi dalam Hansard DUN, jelasnya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Masters Malaysia: Hajat Zii Jia tidak kesampaian

HAJAT perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia untuk meraih kejuaraan kedua berturut-turut tidak kesampaian apabila tewas kepada pemain No....

Lagi Artikel Berkaitan