24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Produk krim malam D Ains Beauty Empire ada racun berjadual

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) melalui Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) menggesa orang awam untuk tidak membeli dan menggunakan produk krim malam D Ains Beauty Empire berikutan dikesan mengandungi racun berjadual.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, produk itu dikesan mengandungi racun berjadual seperti hydroquinone, tretinoin dan betamethasone 17-valerate.

“Susulan daripada itu, notifikasi produk kosmetik terlibat telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi KKM dan tidak lagi dibenarkan untuk dijual di Malaysia.

“Produk mengandungi hydroquinone, tretinoin dan betamethasone 17-valerate adalah ubat yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat ahli profesional kesihatan sahaja,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Katanya, penggunaan produk mengandungi bahan-bahan tersebut tanpa pengawasan ahli profesional kesihatan boleh menyebabkan kesan-kesan sampingan yang tidak diingini seperti kulit kemerahan, pedih, mengelupas serta berjerawat.

Baca juga:   Sistem janji temu aplikasi MySejahtera diperluas

“Penjual dan pengedar produk kosmetik terbabit perlu menghentikan penjualan serta pengedaran dengan serta-merta. Penjualan dan pengedaran produk kosmetik itu adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

“Individu yang melakukan kesalahan di bawah peraturan itu boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama,” tegasnya.

Jelasnya, denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya akan dikenakan untuk kesalahan berikutnya.

Baca juga:   Padah hisap rokok, vape, shisha di premis makanan dapat notis

“Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” katanya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan