25.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

Banjir: Johor lulus RM300,000 bina jalan alternatif di Parit Baru

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAN Negeri Johor meluluskan peruntukan segera sebanyak RM300,000 bagi membina jalan alternatif Kampung Parit Baru, Mukim Sri Gading.

Menteri Besar Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) juga bersetuju menggantikan jambatan yang telah runtuh di kawasan terlibat.

Untuk itu Jabatan Perparitan Saliran (JPS) akan mempercepatkan proses menyedut air di kawasan yang masih terkesan.

“Saya telah melawat mangsa banjir di beberapa Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di sekitar Batu Pahat dan Pontian.

“Di Batu Pahat, seramai 115 mangsa daripada 34 keluarga ditempatkan di PPS Sekolah Agama Sri Bengkal dan PPS Sekolah Kebangsaan Peserai.

“Di Pontian pula, seramai 9 penduduk daripada 3 keluarga berteduh di PPS Sungai Tempayan,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau.

Onn Hafiz turut mendoakan agar keadaan akan kembali pulih secepat mungkin dan kesemua mangsa dapat pulang ke rumah dengan selamat.

Baca juga:   Annuar Musa tolak tawaran parti lain, kekal dengan UMNO

Turut bersama di Batu Pahat ialah Menteri Pengajian Tinggi merangkap Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Dr Noraini Ahmad; Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Negeri merangkap ADUN Semerah, Mohd Fared Mohd Khalid dan ADUN Parit Yaani, Datuk Najib Samuri.

Kelmarin, jambatan utama ke Kampung Parit Baru di Parit Raja dirempuh rumput tebal ketika air sungai deras sebelum runtuh pada jam 11 pagi.

Dilaporkan, ketika kejadian tersebut tiada pengguna jalan raya atau penduduk kampung melalui jambatan berkenaan. – Edisi 9

Baca juga:   Zahid terima suapan untuk diri sendiri - Timbalan Pendakwaraya

Wartawan

Terkini

Tiga maut dalam nahas kereta bertembung van

TIGA rakan yang bekerja sebagai tukang gunting rambut maut selepas Proton Wira dinaiki hilang kawalan lalu bertembung sebuah van...

Lagi Artikel Berkaitan