29.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

Banjir: Johor lulus RM300,000 bina jalan alternatif di Parit Baru

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAN Negeri Johor meluluskan peruntukan segera sebanyak RM300,000 bagi membina jalan alternatif Kampung Parit Baru, Mukim Sri Gading.

Menteri Besar Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) juga bersetuju menggantikan jambatan yang telah runtuh di kawasan terlibat.

Untuk itu Jabatan Perparitan Saliran (JPS) akan mempercepatkan proses menyedut air di kawasan yang masih terkesan.

“Saya telah melawat mangsa banjir di beberapa Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di sekitar Batu Pahat dan Pontian.

“Di Batu Pahat, seramai 115 mangsa daripada 34 keluarga ditempatkan di PPS Sekolah Agama Sri Bengkal dan PPS Sekolah Kebangsaan Peserai.

“Di Pontian pula, seramai 9 penduduk daripada 3 keluarga berteduh di PPS Sungai Tempayan,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau.

Onn Hafiz turut mendoakan agar keadaan akan kembali pulih secepat mungkin dan kesemua mangsa dapat pulang ke rumah dengan selamat.

Baca juga:   Asri Janggut saksi, bukan suspek - Ketua Polis Selangor

Turut bersama di Batu Pahat ialah Menteri Pengajian Tinggi merangkap Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Dr Noraini Ahmad; Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Negeri merangkap ADUN Semerah, Mohd Fared Mohd Khalid dan ADUN Parit Yaani, Datuk Najib Samuri.

Kelmarin, jambatan utama ke Kampung Parit Baru di Parit Raja dirempuh rumput tebal ketika air sungai deras sebelum runtuh pada jam 11 pagi.

Dilaporkan, ketika kejadian tersebut tiada pengguna jalan raya atau penduduk kampung melalui jambatan berkenaan. – Edisi 9

Baca juga:   ATM atur gerak bantu mangsa banjir di Kelantan, Terengganu

Wartawan

Terkini

KLIA, LGK kekal lapangan terbang terbaik dunia

LAPANGAN Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) kekal sebagai lapangan terbang terbaik dunia berdasarkan...

Lagi Artikel Berkaitan