26.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

KKM ambil tindakan penguatkuasaan ikut Akta Pergigian 2018

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) akan melaksanakan tindakan penguatkuasaan mengikut Akta Pergigian 2018 (Akta 804) terhadap pengamal pergigian haram.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kementerian memandang serius setiap aduan yang diterima oleh Program Kesihatan Pergigian KKM dan aduan tersebut akan disiasat sebelum tindakan penguatkuasaan termasuk serbuan diambil di bawah Bahagian VI Akta Pergigian 2018 (Akta 804).

Beliau berkata, KKM menyedari kegiatan pengamal haram itu turut meliputi pihak yang memberi khidmat latihan kepada pengamal pergigian haram yang boleh memberi pelbagai kesan buruk dan mengancam kesihatan masyarakat.

“Menangani aktiviti pergigian haram yang berleluasa ini iaitu sama ada yang memberi rawatan, mahupun yang menerima rawatan, termasuklah pihak yang memberi khidmat latihan yang tidak diiktiraf adalah tanggungjawab bersama,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Belanjawan 2021: Terubatkah ‘sakit rakyat’?

Kenyataan itu dikeluarkan merujuk beberapa artikel daripada akhbar tempatan berbahasa Inggeris antaranya bertajuk ‘The terrible ‘tooth’ of fake dentists’ dan ‘How I became a ‘dentist’ in just five hours’ pada 4 dan 5 Julai lepas.

Akta Pergigian 2018 (Akta 804) yang berkuat kuasa mulai 1 Jan lepas itu mensyaratkan hanya pengamal yang berkelayakan, berwibawa dan profesional akan didaftarkan serta layak untuk memberi perkhidmatan pergigian.

Seksyen 62(1) Akta 804 memperuntukkan larangan menjalankan amalan pergigian oleh seseorang yang tidak didaftarkan di bawah Akta 804.

Baca juga:   Undi 18: Jangan takut berdepan anak muda - Mas Ermieyati

Di bawah Seksyen 62(3) akta sama, mana-mana individu yang melanggar peruntukan subseksyen 62(1) akta itu dan disabitkan melakukan kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM300,000 atau dipenjarakan bagi tempoh tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya.

Dr Noor Hisham berkata tindakan penguatkuasaan, risikan dan siasatan perlu dilaksanakan dengan teliti bagi memastikan elemen kesalahan dapat dibuktikan tanpa dilakukan dengan tergesa-gesa.

Orang ramai diminta mengajukan aduan secara rasmi berhubung kegiatan itu kepada Program Kesihatan Pergigian, Kementerian Kesihatan Aras 5, Blok E10, Kompleks E, Presint 1 Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62590 Putrajaya.

Aduan juga boleh dibuat menerusi talian 03-88834215 atau email di [email protected]

Terkini

Ejen kosmetik diculik ke negara jiran berjaya diselamatkan

SEORANG ejen jualan produk kosmetik yang diculik dalam kejadian di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu di Tumpat, Kelantan, 13 September...

Lagi Artikel Berkaitan