29 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024

Lompat parti: Jabatan Peguam Negara dapatkan perkenan Agong

Tindakan susulan selepas Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 berkaitan larangan Ahli Dewan Rakyat bertukar parti diluluskan di Dewan Negara semalam.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JABATAN Peguam Negara akan menjalankan proses untuk mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selaras dengan Perkara 66 Perlembagaan Persekutuan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, ia sebagai tindakan susulan selepas Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 berkaitan larangan Ahli Dewan Rakyat bertukar parti diluluskan di Dewan Negara semalam.

“Seterusnya, perintah kuatkuasa tarikh peruntukan tersebut juga akan dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menetapkan tarikh kuatkuasa mengikut Fasal 1 RUU tersebut.

“Setelah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membuat pemakluman melalui surat kepada semua Menteri Besar dan Ketua Menteri,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Advertisements

Tambah Wan Junaidi, pemakluman tersebut bertujuan mengesyorkan kepada semua negeri mengenai pindaan terhadap Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan yang membolehkan semua Dewan Undangan Negeri untuk meminda Perlembagaan Negeri masing-masing dengan memasukkan peruntukan larangan bertukar parti.

“Ia bagi terlihat selaras dengan Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan sebagaimana yang diluluskan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

“Ini adalah untuk penyeragaman dengan undang-undang Persekutuan di bawah Perkara 71 Perlembagaan Persekutuan,” jelasnya.-Edisi 9

Advertisements

Terkini

Masters Malaysia: Hajat Zii Jia tidak kesampaian

HAJAT perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia untuk meraih kejuaraan kedua berturut-turut tidak kesampaian apabila tewas kepada pemain No....

Lagi Artikel Berkaitan