27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 13, 2024

Saksi hanya tahu akaun milik Najib selepas siasatan 1MDB bermula

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG pengurus kanan jabatan sebuah bank memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Selasa bahawa beliau hanya mengetahui akaun persendirian dengan kod nama AmPrivate Banking-MR adalah milik bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika siasatan mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bermula.

Bekas Pengurus Kanan di Jabatan Jualan Pertukaran Mata Wang Asing Ambank Rosliza Ishak, 48, berkata sewaktu beliau mengambil alih portfolio pelanggan ‘AM Private Banking Division’ daripada pegawai atasannya, beliau tidak diberitahu mengenai butiran pemilik akaun.

“Saya tahu ada pelanggan daripada ‘AM Private Banking Division’ yang lebih suka sekiranya identiti mereka tidak didedahkan, walaupun kepada pegawai bank itu sendiri.

“Mereka (pegawai atasannya) juga tidak menyebut akaun tersebut adalah milik Datuk Seri Najib. Saya hanya diberitahu kod nama dan tiada maklumat lain didedahkan,” katanya ketika disoal balas peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram dana RM2.3 bilion milik 1MDB yang dihadapi Najib.

Terdahulu, Rosliza ketika membacakan pernyataan saksinya berkata beliau telah menukar mata wang pound sterling GBP8.7 juta (RM45,837,485.70) dalam enam transaksi, antara 23 Jun dan 19 Dis 2014 selepas menerima arahan daripada bekas Pengurus Perhubungan Pelanggan Ambank Joanna Yu.

“Yu akan memberikan arahan kepada jabatan saya selepas pelanggan bersetuju dengan kadar tukaran wang asing yang diberikan. Jabatan saya kemudiannya akan membuat pertukaran (wang asing) mengikut arahan yang diberikan oleh Yu, selepas pelanggan mengesahkan pertukaran tersebut,” kata saksi pendakwaan ke-25 itu.

Bagaimanapun, Rosliza berkata Yu tidak menyebut secara spesifik identiti pelanggan bagi akaun yang dikendalikannya, kerana kesemua transaksi hanya menggunakan kod nama.

Yu merupakan saksi penting dalam kes pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kedudukan melibatkan dana SRC International Sdn Bhd yang dihadapi Najib.

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok. – Bernama

Terkini

Sze Fei-Izzuddin singkir Aaron-Wee Yik untuk ke final BAC 2024

PASANGAN Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani melangkah ke final Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2024 setelah menyingkirkan beregu utama negara...

Lagi Artikel Berkaitan