27.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

Penjawat awam Sarawak bebas guna bahasa Inggeris dalam urusan rasmi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERKHIDMATAN awam Sarawak akan terus menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi bersama-sama dengan bahasa kebangsaan.

Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, pendirian ini adalah mengikut Perlembagaan Sarawak yang mana kedua-dua bahasa boleh digunakan dalam urusan rasmi.

“Saya harap jangan ini jadi polemik. Sarawak, mempunyai pendirian sendiri…sila terus gunakan bahasa Inggeris. ‘Sik kenak penalty’ (tidak akan dihukum kerana menggunakan bahasa Inggeris) Penjawat awam Sarawak, anda boleh menggunakan bahasa Inggeris. Penjawat awam Persekutuan, saya tidak tahu kerana tuan kamu berbeza,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis jamuan malam meraikan ulang tahun ke-50 Yayasan Sarawak di sini.

Katanya, walaupun sesetengah pihak merujuk kepada kisah kejayaan Jepun disebabkan mereka bertutur dalam bahasa Jepun tetapi pelajar dari negara itu masih perlu belajar bahasa Inggeris apabila menuntut di Eropah atau Amerika Syarikat.

Baca juga:   104 kes BID, 19,057 kes baharu COVID-19

“Sama ada anda suka atau tidak, untuk memperoleh teknologi dan pengetahuan terkini anda mesti menguasai bahasa Inggeris dengan baik untuk memahami apa yang berlaku di seluruh dunia,” katanya.

Pada 24 Mei lalu, Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Zuki Ali dilaporkan berkata, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dapat meneliti tindakan yang boleh diambil ke atas pihak mengambil mudah arahan berkaitan pemerkasaan penggunaan bahasa kebangsaan dalam perkhidmatan itu.-Bernama

Baca juga:   Muhyiddin cadang wujudkan mekanisme baharu agih bantuan

Terkini

Keberanian PM jadi kebanggaan negara Islam sedunia

KELANTANGAN Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menggesa kuasa Veto dihapuskan adalah salah satu usul yang tepat...

Lagi Artikel Berkaitan