30.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 20, 2024

Malaysia bersama negara membangun lain ketuai ujian ubat denggi

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MALAYSIA akan mengetuai beberapa negara membangun lain termasuk Brazil dan India dalam menjalankan kajian dan ujian klinikal bagi mengenal pasti ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk merawat denggi.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, ujian klinikal itu nanti juga akan dijalankan di negara ini di bawah Penyelidikan Klinikal Malaysia (CRM).

Beliau berkata, Kementerian Kesihatan sudah selesai mengadakan memorandum persefahaman (MoU) dan ujian itu dijangka dimulakan beberapa bulan lagi.

“Malaysia akan mengetuai, bersama Brazil, India dan juga beberapa negara membangun lain dan kita bagi tempoh antara enam hingga satu tahun bagi membolehkan ujian klinikal ini dijalankan.

“Kita bersama Drug For Neglected Diseases Initiative (DNDI) sedang bekerjasama dengan beberapa negara lain untuk lihat kepada beberapa ubat-ubatan yang sebelum ini digunakan untuk penyakit lain sama ada boleh digunakan untuk merawat denggi,” katanya seperti dilaporkan BH Online.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Perasmian Agenda Nasional Malaysia Sihat (AMNS) dan Sambutan Hari Denggi Asean Dan Gotong-Royong Mega 1.0 ‘Perangi Aedes’ Peringkat Kebangsaan, di Banda Hilir, Melaka, hari ini.

Advertisements

Majlis perasmian oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali turut dihadiri Exco Kesihatan dan Antidadah negeri Dr Muhamad Akmal Saleh dan Pengarah Kesihatan Melaka, Dr Rusdi Abd Rahman.

Khairy berkata, sekiranya ujian klinikal itu berjaya dan boleh digunakan untuk merawat denggi, pesakit tidak lagi berdepan dengan komplikasi yang teruk.

“Ubat-ubatan ini sekarang digunakan untuk penyakit lain, jika ia berkesan kita akan bawa supaya boleh didaftar sebagai ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk denggi.

“Sekiranya boleh digunakan dan didapati selamat serta berkesan maka kita akan gunakan di hospital dan klinik di negara ini,” katanya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia kesan kapal terlibat pelanggaran hilangkan diri

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia sedang mengesan salah sebuah daripada dua kapal dagang yang terlibat dalam pelanggaran di 25 batu...

Lagi Artikel Berkaitan