26.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

Lelaki didenda RM10,000 hantar video, gambar lucah

Tertuduh, Muhammad Khair Maani, 25, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim, Datuk Che Wan Zaidi Che Wan Ibrahim.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG penghantar makanan didenda RM10,000 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Johor Bahru, hari ini atas dua pertuduhan menghantar dan memulakan komunikasi bahan lucah menerusi media sosial, dua tahun lalu.

Tertuduh, Muhammad Khair Maani, 25, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim, Datuk Che Wan Zaidi Che Wan Ibrahim.

Mengikut kedua-dua pertuduhan, Muhammad Khair didakwa menggunakan Instagram secara sedar memulakan penghantaran komunikasi berbentuk gambar dan video lucah sifatnya dengan niat menyakitkan hati orang lain.

Kedua-dua pertuduhan itu dilakukan di Blok C, Taman Ungku Tun Aminah di sini, kira-kira jam 8.50 pagi, 25 Januari 2020.

Bagi perbuatan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233(3) Akta sama.

Baca juga:   MPN sifatkan kenyataan Tommy Thomas sangat rasis

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan denda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan boleh didenda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Nur Nazhzilah Mohammad Hashim manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sebelum menjatuhkan hukuman, Hakim Datuk Che Wan Zaidi meminta semua yang berada di dalam bilik pendakwaan keluar kecuali tertuduh dan pihak pendakwaan bagi memaparkan video dan gambar kejadian untuk tujuan pengesahan.

Baca juga:   JPJ sasar kutip RM4.12 bilion hasil tahun ini

Dalam rayuannya, tertuduh memohon hukuman diringankan kerana hanya bekerja sambilan dan menanggung ibu serta adiknya.

-EDISI9

Terkini

Pensyarah UiTM buat gangguan seksual ditamatkan perkhidmatan

SEORANG pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang didakwa melakukan gangguan seksual terhadap bekas penuntutnya sebelum ini telah ditamatkan perkhidmatannya...

Lagi Artikel Berkaitan