26.9 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

Rabies: Penduduk di sempadan Selangor diminta berhati-hati

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

RAKYAT Perak yang tinggal bersempadan dengan Selangor dinasihatkan supaya berhati-hati dengan penyakit rabies yang dilaporkan berlaku di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Perak, Mohd Akmal Kamarudin berkata, mereka juga hendaklah melaporkan sekiranya mengalami simptom penyakit itu bagi membolehkan langkah pengawalan diambil.

“Mereka yang dijangkiti penyakit itu perlu mendapatkan rawatan segera ke klinik kesihatan berdekatan kerana ia boleh membawa maut.

“Setakat ini saya tidak mendapat maklumat mengenai penyakit itu di negeri ini,” katanya dalam Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Ramadan – Aktiviti Menyantuni Anak-Anak Yatim/Rumah Orang Tua dan Asnaf sempena Sambutan Hari Bumi Sedunia 2022 peringkat negeri di Pusat Pengajian Tahfiz Nur as-Salam hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pemakluman Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) bahawa seorang lagi lelaki warga emas disahkan dijangkiti rabies di Daerah Kuala Langat pada 22 April lepas, menjadikan kes kedua di negeri itu setakat ini.

Baca juga:   Wabak rabies di Sarawak ragut satu lagi korban

Pada program itu, seramai 200 anak yatim dan asnaf menerima bantuan barangan dan wang tunai bagi menyambut Aidilfitri.-Bernama

Wartawan

Terkini

Harap hubungan Malaysia-Brunei terus diperkukuh – PM

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap agar hubungan dua hala antara Malaysia dan Brunei terus diperkukuh susulan Lawatan...

Lagi Artikel Berkaitan