26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Singapura belum tetapkan tarikh buka sempadan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SINGAPURA masih belum menentukan tarikh pembukaan semula sempadan negaranya, buat masa ini.

Bagaimanapun, republik itu menerusi Pasukan Petugas Pelbagai Kementerian (MTF) Singapura mengenai COVID-19 mengalu-alukan pengumuman Malaysia untuk membuka semula sempadannya pada 1 April depan.

Pada sidang akhbar maya semalam, pengerusi bersama MTF Gan Kim Yong mengulangi kenyataannya bahawa Singapura sedang menyusun atur operasi terperinci dengan Malaysia dan akan berkongsi butiran lanjut apabila sudah bersedia.

Gan, yang juga Menteri Perdagangan dan Industri Singapura berkata, ia akan melihat kereta, motosikal, dan bas tambahan, termasuk koc persendirian yang akan digunakan oleh syarikat untuk membolehkan pekerja mereka, pergi dan balik.

Beliau berkata demikian ketika MTF disoal berhubung butiran khusus yang sedang diusahakan serta penanda aras untuk memutuskan pembukaan semula sempadan dan bila ia akan berlaku.

Baca juga:   Pesara tentera tinggal dalam kereta Volvo dapat perhatian PM

“Kami sedang melihat pelbagai aspek dan ini juga membabitkan pelarasan yang ketara dan operasi di lapangan.

“Menyedari hari ini kita mempunyai beberapa ribu (kes COVID-19) sehari dan pada masa akan datang kita mungkin mempunyai sejumlah besar orang yang merentas setiap hari,” kata menteri itu.

Gan menyatakan bahawa ia adalah satu usaha besar.

“Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat dan Jabatan Imigresen sedang berbincang rapat dengan rakan sejawatan kami dari Malaysia dan juga mengusahakan butiran operasi untuk memastikan apabila kami dapat membenarkan lebih banyak trafik melintas, ia dapat dilakukan dengan lancar. dan selamat,” kata Gan.

Baca juga:   KPLB, Singapura jalin kerjasama pendidikan teknologi, kreatif

Sementara itu, Menteri Kesihatan Singapura, Ong Ye Kung turut diajukan soalan sama berhubung tarikh pembukaan sempadan.

“Kedua-dua Kementerian Kesihatan sentiasa berhubung dan saya fikir kita perlu mengatur masa dengan betul, ia mesti dilakukan apabila situasi pandemik di kedua-dua pihak mengizinkan.

“Ini adalah sesuatu yang kami tidak fikir kami boleh menentukan tarikhnya tetapi diperhatikan dengan teliti dan apabila keadaan mengizinkan barulah kami boleh bercakap mengenai pembukaan semula,” tambahnya.

Singapura melaporkan 16,165 kes baharu COVID-19 pada tengah hari Khamis (10 Mac) dengan enam kematian.- Bernama

Wartawan

Terkini

DBKL angkut 11 motosikal halang laluan pejalan kaki di Kg Baru

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui Warden Trafik Jabatan Penguatkuasaan melaksanakan Tindakan Khas Angkut Kenderaan (Motosikal) di sekitar laluan...

Lagi Artikel Berkaitan