31.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

Semua premis kerajaan diwajibkan pasang AED mulai 2025

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEMUA bangunan kerajaan seluruh negara akan diwajibkan memasang peranti defibrilator luaran automatik (AED) mulai 2025.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, dasar tersebut telah diputuskan dalam Mesyuarat Kabinet pagi tadi.

Beliau berkata, perkara itu juga akan dibawa ke Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan (MNKT) bagi membolehkan Kerajaan Tempatan mengubal akta yang bersesuai untuk pelaksanaan pemasangan AED.

“Projek AED itu akan dilancarkan pada 1 Jun ini melibatkan peruntukan RM3 juta, di mana fasa pertama program tersebut akan berlangsung dari 2022 hingga 2024.

“St. John Ambulans Malaysia dan Persatuan Bulan Sabit Malaysia akan menyediakan 100 AED di seluruh negara.

“Bukan hanya sedia AED dan bertanggungjawab untuk penyelengaraan, yang penting mereka akan melatih sukarelawan jntuk menggunakan AED,” katanya dalam sidang media selepas Lawatan Kerja Rasmi ke Ibu Pejabat Kebangsaan, Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia, hari ini, lapor Astro AWANI.

Baca juga:   Sasar Malaysia pusat kesihatan antara terbaik di dunia - Khairy

AED merupakan suatu peranti yang dapat menganalisis denyutan jantung dan memberi nasihat kepada penyelamat sama ada untuk menyampaikan arus kejutan kepada mangsa.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, penyediaan alat perubatan itu penting kerana banyak kes kematian dilaporkan akibat serangan jantung.Selain itu, ia juga selari dengan wawasannya untuk memastikan bangunan-bangunan awam dan sebagai menyediakan AED.

“Kita dapati banyak kes serangan jantung berlaku dan apabila ia berlaku sangat penting untuk kita dapatkan (rawatan), dua tiga kali ganda kebarangkalian hidup berbanding komuniti yang tidak ada AED.

Baca juga:   400 petugas Parlimen mula disuntik vaksin hari ini

“Negara-negara maju ada (menyediakan AED) di pusat beli belah, dan fasiliti sukan. Dan saya diberitahu oleh pihak doktor tempoh waktu yang kritikal dua minit selepas serangan jantung dan sekiranya dapat digunakan AED, potensi untuk mereka pulih adalah lebih tinggi,” ujarnya lagi.

Dalam masa yang sama, Khairy memaklumkan kerajaan turut memperuntukan RM5 juta kepada St John dan Persatuan Bulan Sabit Merah untuk Projek Ambulans Hotspots.

Jelasnya, menerusi projek itu, kedua-dua agensi kesihatan itu akan menyediakan ambulans di 15 lokasi hotspot di seluruh Malaysia.Ia menjadikan jumlah keseluruhan adalah sebanyak 20 lokasi termasuk lima yang sedia ada.

Terkini

Solat jenazah ghaib buat Almarhum Sheikh Yusuf al-Qaradawi

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mengadakan Solat Jenazah Ghaib buat Almarhum Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi di...

Lagi Artikel Berkaitan