28.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

Isu pengurusan sumber air negara perlu ditangani

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

ISU dan cabaran dalam pengurusan sumber air negara perlu ditangani dengan berkesan bagi mencapai pengurusan sumber air negara yang lestari dan holistik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, walaupun negara mempunyai sumber air yang mencukupi bagi menyediakan air yang selamat dan terawat, namun kita perlu sedar masih terdapat pelbagai isu dan cabaran berkaitan pengurusan sumber air yang perlu diambil tindakan.

“Pertama, kuantiti air yang kadang kala berlebihan semasa musim hujan dan jumlah yang tidak mencukupi semasa musim kemarau.

“Kedua, kualiti air yang semakin merosot dan pengagihan yang tidak seimbang.

“Sehubungan dengan itu, ketersediaan dan kelestarian sumber air yang bersih akan menjamin kesejahteraan Keluarga Malaysia,”katanya selepas Sambutan Hari Air Sedunia 2022, di Taman Awam Bera, Pahang hari ini.

Beliau berkata, Malaysia mempunyai sumber air bawah tanah berkapasiti
5,000 bilion meter padu dengan keupayaan penjanaan semula sebanyak 64 bilion meter padu setahun.

“Kapasiti ini sangat besar dan sudah tentu berupaya menjadi sumber alternatif bekalan air negara.

“Penggunaan air bawah tanah di Malaysia sebenarnya kurang daripada tiga peratus berbanding dengan negara lain seperti Denmark 100 peratus, Austria 98 peratus, Thailand 80 peratus, China 78 peratus dan Amerika
Syarikat 50 peratus

“Di Malaysia ketika ini, air bawah tanah digunakan sebagai sumber air minuman di Kelantan, Terengganu, Pahang, Perlis, Kedah, Sabah dan Sarawak”katanya.

Baca juga:   369 individu berdepan kompaun maksimum RM10,000
Baca juga:   Tak perlu buat ujian Covid-19 ke Langkawi mulai hari ini

Menurut beliau, Kajian Sumber Air Negara (NWRS) bagi Semenanjung
Malaysia (2000-2050) mengesyorkan pembinaan lebih banyak kawasan tadahan (reservoir) untuk memenuhi keperluan bekalan air domestik dan pengairan bagi menampung permintaan sehingga tahun 2050.

“Kajian itu juga mendapati air bawah tanah boleh dijadikan sumber air alternatif untuk kawasan luar bandar dan kawasan terpencil dan untuk pelbagai kegunaan termasuk perindustrian, pertanian dan domestik melalui beberapa kaedah dan proses yang bersesuaian.

“Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) melalui Jabatan Mineral dan Geosains (JMG), sedang giat melaksanakan aktiviti-aktiviti seperti pemetaan, pembangunan, pemantauan dan Pembangunan Pusat Data dan Inventori Air Bawah Tanah.

“Langkah ini bagi meningkatkan penggunaan air bawah tanah sebagai sumber konjuntif bekalan air negara untuk kegunaan struktur binaan seperti empangan bawah tanah (underground dam), akuifer buatan (managed aquifer recharge) dan susupan tebing (river bank filtration).

“Usaha berterusan juga dijalankan bagi memperkasa dan mengharmonikan tadbir urus berkaitan sumber air bawah tanah dengan semua pihak yang berkepentingan di peringkat persekutuan atau negeri,”katanya.

Dalam pada itu, Ismail berkata, kepada penduduk Bera, beliau ingin memaklumkan bahawa Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sedang melaksanakan Pelan Induk Saliran Mesra Alam yang dikenali sebagai PISMA bagi Bandar Bera.

“Ini boleh dijadikan panduan dan rujukan untuk merancang pembangunan masa hadapan, khususnya dalam sistem perparitan, yang lebih sistematik dan mampan.

Baca juga:   Bila Peguam Negara baharu nak dilantik? – Puad

“Apabila siap, projek ini dijangka dapat memberi manfaat kepada kira-kira 100,000 penduduk dalam kawasan Bera bagi mengurangkan risiko banjir.

Ujar beliau, Dasar Sumber Air Negara (DSAN, 2012) menekankan keperluan untuk melindungi alam sekitar bagi memelihara sumber air, bagi kedua-dua air permukaan dan air bawah tanah.

“Antara teras utama DSAN adalah jaminan dan kelestarian sumber air yang mencukupi dan selamat melalui pemuliharaan dan pengurusan sumber air yang berkesan, disokong oleh mekanisme perkongsian bersama.

Baca juga:   1Bestarinet: Ashraf hairan Maszlee kaitkan dengan Muhyiddin

“Saya ingin memaklumkan bahawa Kerajaan sedang mengkaji semula DSAN dengan mengambil kira situasi dan cabaran semasa yang dihadapi sektor air Negara.

“Dasar ini akan disesuaikan dengan pelan Transformasi Sektor Air 2040 dan perancangan-perancangan pembangunan di bawah Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12)

“Adalah menjadi hasrat saya untuk melihat Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri serta jabatan dan agensi bekerjasama merealisasikan pelaksanaan pengurusan sumber air negara secara bersepadu,”katanya.- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Ismail Sabri tak setuju pecat KJ, gantung pemimpin UMNO

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan beliau sama sekali tidak setuju dengan keputusan Presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memecat...

Lagi Artikel Berkaitan