26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Sultan Brunei sambut baik rundingan pelaksanaan VTL

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah menyambut baik rundingan cadangan pelaksanaan Laluan Perjalanan Vaksin (VTL) bagi melancarkan semula pergerakan rentas sempadan antara Brunei dan Malaysia.

Baginda percaya langkah itu akan menyumbang ke arah pemulihan ekonomi kedua-dua negara dan berharap kerjasama itu akan dapat diperluaskan khususnya dengan Sabah dan Sarawak dalam meningkatkan kesalinghubungan perdagangan.

“Ini akan memberi keyakinan dengan pihak swasta untuk terus bergerak maju ke hadapan dan dalam fasa pemulihan COVID-19,” titah baginda pada Majlis Santapan Rasmi di Istana Nurul Iman hari ini, lapor Bernama.

Majlis santapan itu diadakan selepas pertemuan empat mata antara Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Sultan Hassanal sempena lawatan rasmi Ismail Sabri dan delegasi ke Brunei bermula Isnin.

Baginda bertitah, dengan situasi wabak COVID-19 yang masih melanda dunia, Brunei dan Malaysia terus berganding bahu dalam memastikan kesejahteraan dan keselamatan rakyat terus terjamin.

Baca juga:   Tular aksi 'wheelie' sambil bawa anak, polis keluar tiga saman

Sultan Hassanal bertitah, dengan situasi wabak COVID-19 yang masih melanda dunia, Brunei dan Malaysia terus berganding bahu dalam memastikan kesejahteraan dan keselamatan rakyat terus terjamin.

“Hubungan akrab yang sekian lama terjadi antara kerabat diraja mahupun kerajaan serta rakyat kedua negara kita adalah keunikan yang unggul dari keistimewaan yang berpaksikan kesamaan agama, rumpun sejarah dan bahasa.

“Oleh itu adalah penting untuk terus menyemai hubungan yang saat bermakna ini demi memupuk persefahaman dan silaturahim antara kita,” titah baginda.

Baca juga:   WHA: Pemilihan Khairy penghormatan besar buat negara

Sementara itu, Ismail Sabri dalam ucapan balas berkata, hubungan yang begitu erat antara Malaysia dan Brunei telah membuka peluang kerjasama kepada kedua-dua negara dalam pelbagai bidang yang bermanfaat bersama meliputi perdagangan, kesihatan, pertahanan dan pelancongan.

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan