24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 4, 2022

SPR tentukan tarikh PRN Johor 9 Februari ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SURUHANJAYA Pilihan Raya Malaysia (SPR) akan memutuskan tarikh Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor Ke-15 dalam mesyuarat khas yang akan diadakan pada 9 Februari ini.

Setiausaha SPR, Datuk Indera Ikmalrudin Ishak berkata, mesyuarat itu akan dikendalikan pengerusinya, Datuk Abdul Ghani Salleh.

“Antara agenda yang akan dibincangkan adalah tarikh-tarikh penting PRN Johor seperti tarikh Writ Pilihan Raya, Hari Penamaan Calon, Hari Pengundian, Daftar Pemilih serta lain-lain persiapan bagi melaksanakan pilihan raya berkenaan.

“SPR secara rasminya telah menerima notis daripada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor berhubung pembubaran DUN Johor penggal yang ke-14 pada 23 Januari 2022.

“Ia sebagaimana termaktub di bawah Fasal (2) Perkara 23 Bahagian Kedua, Undang-Undang Negeri Johor, Undang-Undang Tubuh Kerajaan 1895.

“Berdasarkan Fasal (4) Perkara 23 Bahagian Kedua, Undang-Undang Negeri Johor, Undang-Undang Tubuh Kerajaan 1895 berkehendak suatu pilihan raya umum diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh pembubaran DUN tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   BN umum senarai calon, tampilkan 70 peratus muka baharu

Tambah Ikmalrudin, satu sidang media akan diadakan selepas mesyuarat tersebut.- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Kerajaan pandang serius isu keciciran pendidikan Orang Asli

KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) memandang serius isu keciciran pendidikan dalam kalangan pelajar Orang Asli yang mencatat lebih 10 peratus. Menterinya,...

Lagi Artikel Berkaitan