24.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

SPR tentukan tarikh PRN Johor 9 Februari ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SURUHANJAYA Pilihan Raya Malaysia (SPR) akan memutuskan tarikh Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor Ke-15 dalam mesyuarat khas yang akan diadakan pada 9 Februari ini.

Setiausaha SPR, Datuk Indera Ikmalrudin Ishak berkata, mesyuarat itu akan dikendalikan pengerusinya, Datuk Abdul Ghani Salleh.

“Antara agenda yang akan dibincangkan adalah tarikh-tarikh penting PRN Johor seperti tarikh Writ Pilihan Raya, Hari Penamaan Calon, Hari Pengundian, Daftar Pemilih serta lain-lain persiapan bagi melaksanakan pilihan raya berkenaan.

“SPR secara rasminya telah menerima notis daripada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor berhubung pembubaran DUN Johor penggal yang ke-14 pada 23 Januari 2022.

“Ia sebagaimana termaktub di bawah Fasal (2) Perkara 23 Bahagian Kedua, Undang-Undang Negeri Johor, Undang-Undang Tubuh Kerajaan 1895.

“Berdasarkan Fasal (4) Perkara 23 Bahagian Kedua, Undang-Undang Negeri Johor, Undang-Undang Tubuh Kerajaan 1895 berkehendak suatu pilihan raya umum diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh pembubaran DUN tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Murid Tahun Lima maut ditimpa palang gol

Tambah Ikmalrudin, satu sidang media akan diadakan selepas mesyuarat tersebut.- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan