26.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 29, 2022

Lelaki rentung dalam kebakaran kedai perabot

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG lelaki ditemui rentung dalam kebakaran melibatkan sebuah kedai membuat perabot di Jalan 1, Kampung Cheras Baru awal pagi tadi.

Komander Operasi, Penolong Kanan Penguasa Bomba Mohd Khairul Azmi Jaafar berkata, Pusat Gerakan Operasi (PGO) Kuala Lumpur menerima panggilan kecemasan pada pukul 2.42 pagi dan mengerahkan seramai 37 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Cheras, BBP Sungai Besi, BBP Hang Tuah serta Balai Bantuan BBP Bandar Tun Razak.

Katanya, sebanyak lima buah jentera, empat Unit Bermotor Bomba (RIM), sebuah water tanker dan Perkhidmatan Penyelamatan Perawatan Kecemasan (EMRS) turut dikerahkan ke lokasi kejadian.

“Setibanya di tempat kejadian pada pukul 2.50 pagi, anggota mendapati kebakaran melibatkan sebuah kedai membuat perabot berkeluasan kira-kira 752 meter persegi telah terbakar 100 peratus.

Baca juga:   Tiga sekeluarga ditemukan rentung dalam kebakaran

“Semasa kerja-kerja pemadaman dilakukan, anggota mengalami kesukaran kerana arus elektrik yang mengalir dan fire load yang banyak namun kebakaran dapat dikawal sepenuhnya pada pukul 3.30 pagi daripada merebak ke bangunan bersebelahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Mohd Khairul, dua mangsa lelaki berjaya dikeluarkan oleh anggota bomba dengan selamat dari lokasi kejadian.

“Manakala seorang lagi lelaki dipercayai pekerja kedai tersebut ditemui maut oleh Unit K-9 dan telah disahkan oleh paramedik Kementerian Kesihatan.

“Bagaimanapun punca sebenar kebakaran masih dalam siasatan,”katanya.-Edisi 9

Baca juga:   Menyahjenayah cubaan bunuh diri perlu kajian terperinci

Terkini

PM doakan Pandelela terus tambah pingat di Budapest

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan tahniah dan syabas kepada Datuk Pandelela Rinong Pamg atas kejayaan meriah pingat gangsa...

Lagi Artikel Berkaitan