32.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024

Kastam P. Pinang rampas 18 kg dadah bernilai RM1.8 juta

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEGIATAN pengedaran dadah menggunakan syarikat kurier terbongkar apabila Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Pulau Pinang merampas lebih 18 kilogram (kg) dadah bernilai RM1.8 juta dalam serbuan di Pusat Perniagaan Raja Uda, 22 Disember lepas.

Pengarahnya Abdul Halim Ramli berkata, sepasukan pegawai unit narkotik jabatan itu telah membuat pemeriksaan di syarikat kurier tersebut pada 6 petang dan merampas 10 kotak bungkusan yang mengandungi rangka basikal kanak-kanak bersama tayar dan rim.

Beliau berkata, pihaknya telah membuat pemeriksaan ke atas 10 kotak bungkusan itu yang melibatkan satu alamat pengirim di Pulau Pinang, iaitu syarikat menjual basikal, untuk dihantar ke negara di Oceania.

“Hasil pemeriksaan awal ke atas satu daripada kotak tersebut menemui bungkusan dadah jenis methamphetamine yang disembunyikan dalam tayar basikal tersebut, dipercayai untuk dieksport ke luar negara dengan menggunakan taktik itu untuk mengaburi pihak berkuasa,” katanya pada sidang media hari ini, lapor Bernama.

Katanya, sebanyak 104 bungkusan plastik dadah jenis methamphetamine ditemui dalam 10 kotak berkenaan iaitu keseluruhan dadah yang dirampas sebanyak 18.028 kg bernilai RM1.8 juta.

Abdul Halim berkata, pihaknya telah merekodkan beberapa keterangan bagi membantu siasatan dan setakat ini tiada tangkapan dibuat, namun siasatan lanjut sedang dijalankan bagi mengesan mereka yang terlibat dan mengenal pasti sama ada sindiket tersebut pernah menjalankan kegiatan sama sebelum ini.

“Saya minta kerjasama orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kegiatan tersebut agar menghubungi pihak kastam bagi bersama-sama membanteras aktiviti ini,” katanya.

Ujar beliau, kes itu disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 iaitu mengedar dadah.-Edisi 9

Terkini

GTR Burger hargai petugas media, lancar menu ‘Sliders’

TANPA bantuan rakan-rakan media, GTR Burger tidak mungkin berkembang pantas dan dapat menembusi pasaran dalam masa yang singkat. Itu ungkapan...

Lagi Artikel Berkaitan