26.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Trend kemasukan pesakit menurun, liputan vaksinasi lebihi 50%

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PUTRAJAYA – Trend kemasukan pesakit dalam hospital di negeri-negeri dengan liputan penerima dos lengkap melebihi 50 peratus seperti Lembah Klang, Negeri Sembilan, Labuan dan Sarawak mencatatkan penurunan sekali gus membuktikan keberkesanan pemberian vaksin COVID-19.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, berdasarkan trend penurunan kemasukan pesakit COVID-19 di Hospital Sungai Buloh, sebanyak 53 peratus penurunan dapat dilihat berbanding pada awal Ogos. 

“Bagi Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang terdapat penurunan sebanyak 44 peratus bermula awal Ogos selepas sebulan aktiviti vaksinasi dipertingkatkan di Lembah Klang. 

“Sehubungan itu, saya ingin menjelaskan dan menegaskan bahawa vaksin Covid-19 digunakan dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) adalah berkesan terutamanya dalam mengurangkan risiko komplikasi jangkitan yang teruk,” katanya pada sidang media KKM di sini hari ini.  

Hadir sama, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, PICK yang dimulakan sejak 24 Februari sebagai salah satu langkah untuk mengawal pandemik dengan sehingga semalam, sebanyak 84.3 peratus populasi dewasa telah menerima satu dos vaksin manakala, 64.2 peratus populasi dewasa telah menerima dos lengkap. 

“Kadar liputan imunisasi COVID-19 bagi populasi dewasa yang mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin di beberapa negeri seperti di Lembah Klang, Negeri Sembilan, Sarawak dan Labuan telah melebihi 90 peratus manakala, lebih 75 peratus populasi dewasa telah menerima dos lengkap. 

Baca juga:   Festival Guru Malaysia 2022 berlangsung meriah
Baca juga:   Jumlah kematian meningkat, HSB guna kontena simpan jenazah

“Bagi negeri-negeri lain, aktiviti pemberian vaksin sedang dipertingkatkan dan kita menyasarkan sebanyak 80 peratus populasi dewasa menerima dos lengkap vaksin COVID-19 pada akhir Oktober,” katanya.  

Mengulas lanjut, beliau berkata, peningkatan kes yang mendadak direkodkan bermula awal Julai (minggu epid ke-26) terutamanya di Labuan, Lembah Klang dan Negeri Sembilan malah, situasi ini selari dengan peningkatan kes jangkitan varian delta di seluruh dunia termasuk di Malaysia. 

“Mengambil kira situasi ketika itu, kerajaan telah membuat keputusan untuk mempertingkatkan pemberian vaksin COVID-19 di negeri-negeri tersebut bagi mengurangkan kes jangkitan teruk dan kematian akibat Covid-19.  

“Langkah ini bagi mengurangkan beban keupayaan fasiliti kesihatan termasuk penggunaan katil di Unit Rawatan Rapi (ICU) dalam merawat Covid-19 untuk memastikan fasiliti kesihatan khususnya di negeri-negeri tersebut kekal berfungsi pada tahap optimum. 

“Perlu diingatkan, individu yang telah menerima vaksin COVID-19 masih berisiko untuk mendapat jangkitan dan masih boleh menjangkiti orang lain tanpa mereka sedari. Keberkesanan vaksin juga tidak dapat ditunjukkan dengan serta-merta,” katanya.  

Tambah beliau, keberkesanan vaksin yang optimum dalam bertindak balas dan melindungi penerima vaksin mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu selepas dos kedua bagi vaksin yang memerlukan dua dos atau 28 hari selepas mengambil vaksin dos tunggal.  

Sementara itu, katanya, dari 16 Julai hingga 31 Ogos, sebanyak 865,472 kes COVID-19 telah dilaporkan dengan 18,154 (2.1 peratus) dalam kategori klinikal tiga hingga lima manakala, sebanyak 1,894 kes atau 10.4 peratus bagi kes kategori tiga hingga lima mempunyai sejarah vaksinasi lengkap. 

Baca juga:   Hanya 8 laporan kes kanak-kanak alami kesan sampingan
Baca juga:   Covid-19: Penggunaan katil ICU di KL lebih 50 peratus

“Justeru, saya ingin menasihatkan dan memohon kepada orang ramai untuk mengambil vaksin COVID-19 supaya pandemik ini dapat dikawal dengan segera dan ekonomi negara dapat dipulihkan. 

“Bagi memastikan individu dan masyarakat dilindungi daripada jangkitan COVID-19, semua individu sama ada yang telah atau belum menerima vaksin perlu mengamalkan norma baharu dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara.

“Strategi dua serangkai ini perlu berjalan seiring agar kerana ia saling melengkapi,”katanya.- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Program Menu Rahmah di IPTA dijangka selepas Aidilfitri

PROGRAM Menu Rahmah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijangka akan dilaksanakan selepas Aidilfitri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos...

Lagi Artikel Berkaitan