28.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

80% kakitangan awam, 40% swasta bekerja dari rumah

Mesti Baca

CYBERJAYA – Kerajaan hari ini mengumumkan beberapa strategi bagi mengurangkan pergerakan bagi mengekang penularan Covid-18 yang semakin menunjukkan peningkatan kes dari semasa ke semasa.

Pada sidang media hari ini, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, selain 80 peratus penjawat awam yang akan bekerja dari rumah, kerajaan turut memutuskan 40 peratus pekerja di sektor swasta juga akan berbuat demikian.

Berikutan peraturan itu, beliau berkata, dianggarkan tujuh juta pekerja dari sektor awam dan kerajaan tidak akan ke pejabat atau premis tempat mereka bekerja.

“Bagi memastikan pergerakan dapat dikurangkan, 80 peratus kakitangan kerajaan akan bekerja dari rumah yang melibatkan seramai hampir 750,000.

“Selain itu, sektor swasta juga akan mengurangkan jumlah pekerja yang hadir pada satu-satu masa kepada hanya 60 peratus. Manakala 40 peratus lagi akan bekerja dari rumah dan ini melibatkan seramai hampir 6.1 juta pekerja di sektor ini, ” kata beliau dalam sidang akhbar yang turut dihadiri Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurut beliau, sekatan-sekatan yang diumumkan kerajaan itu merupakan penambahan kepada prosedur operasi standard (SOP) yang berkuat kuasa pada 12 Mei lalu.

Arahan bekerja dari rumah itu juga, tegas beliau, akan dilaksanakan di semua negeri di Semenanjung Malaysia termasuk Wilayah Persekutuan Labuan berkuat kuasa 25 Mei.

Baca juga:   40,000 disasar 'serbu' Ekspo Pelancongan Maya pertama
Baca juga:   PM ucap tahniah atas kemenangan BN di Johor

Dalam masa sama, beliau berkata, kapasiti pengangkutan awam akan dihadkan kepada 50 peratus penumpang sahaja sementara operasi perniagaan pula dihadkan sehingga pukul 8 malam.

Jelasnya, kerajaan juga meletakkan tanggungjawab kepada pihak swasta untuk memastikan penularan tidak merebak dengan mewajibkan semakan status MySejahtera ke atas semua pekerja/ pengunjung sebelum memasuki premis masing-masing.

Pihak swasta, tegas Ismail Sabri juga, perlu mewajibkan had jumlah pengunjung ke premis seperti pasaraya dan kedai serta pemeriksaan premis kerajaan dan swasta secara agresif oleh pihak agensi penguatkuasa.

“Pemeriksaan secara bersepadu (akan diadakan) bagi meningkatkan keberkesanan dalam penguatkuasaan. Semua agensi penguatkuasa yang mempunyai kuasa kompaun perlu melaksanakan pemantauan pematuhan SOP di tempat-tempat awam atau tempat yang berkaitan dengan tugas mereka.

“Mempertingkatkan pengoperasian ops pada hari bercuti atau hujung minggu oleh agensi bukan keselamatan tidak tertumpu pada hari bekerja sahaja selain SOP lebih lanjut bagi semua sektor ekonomi akan diumumkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI),” jelasnya.

Tambah Ismail Sabri, kerajaan juga akan menggunakan sistem pengecaman lokasi panas untuk libat urus dinamik (HIDE) bagi mengenal pasti kawasan-kawasan yang berisiko tinggi seperti pusat membeli belah dan kawasan perkilangan.

Tegasnya, setelah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) membuat penilaian risiko dan libat urus, kawasan yang didapati masih berisiko tinggi akan ditutup serta-merta. – Edisi 9

Baca juga:   VTL darat berkuat kuasa mulai 20 Disember ini
Baca juga:   Kontinjen jurumasak menarik perhatian pada acara perbarisan

Wartawan

Terkini

6 maut, 9 cedera van terbabas turun Genting Highlands

ENAM maut selepas van dinaiki mereka terbabas dan melanggar penghadang jalan ketika turun dari Genting Highlands di Kilometer 4.8...

Lagi Artikel Berkaitan