25.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 26, 2022

AMK kesal PKR Terengganu tak bela mangsa cabul

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

CYBERJAYA – Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu kesal dengan kenyataan media Majlis Pimpinan Negeri PKR negeri itu yang didakwa tidak membela atau memberikan sokongan moral kepada Yuslaini Azmi yang dikatakan menjadi mangsa gangguan seksual seorang pemimpin politik.

Timbalan Ketuanya, Wan Muhammad Haikal Wan Ghazali berkata, Yuslaini yang juga Ketua Biro Wanita Muda AMK Terengganu merupakan salah seorang daripada pimpinan sayap parti di peringkat negeri.

Beliau juga kesal dengan tindakan pihak tertentu cuba membina persepsi buruk terhadap Yuslaini dengan menyatakan bahawa wanita itu sedang disiasat di bawah Akta Hasutan walaupun perkara tersebut adalah tidak benar.

“Kami juga kesal dengan tindakan Majlis Pimpinan Negeri PKR Terengganu yang memilih untuk mempertikaikan jawatan saudari Yuslaini pada waktu ini.

“Majlis Pimpinan Negeri PKR Terengganu dilihat seolah-olah ingin mencuci tangan apabila pimpinan sayap parti sendiri ditimpa masalah,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Wan Muhammad Haikal menegaskan, salah faham berkaitan jawatan Srikandi PKR di bawah Wanita PKR dan Biro Wanita Muda di bawah AMK telah diselesaikan dengan Kaukus Srikandi PKR.

Baca juga:   Raya Korban punca kes COVID-19 melonjak - MB Terengganu

Beliau menambah, tiada keperluan bagi Majlis Pimpinan Negeri PKR Terengganu membangkitkan isu tersebit ketika Yuslaini dilanda ujian besar.

Semalam, beberapa portal melaporkan tentang laporan polis yang dibuat oleh seorang aktivis PKR mendakwa seorang ahli politik pembangkang meraba tubuhnya.

Baca juga:   Portal HQA boleh diakses untuk buat permohonan mulai esok

Difahamkan, kejadian itu berlaku di sebuah pusat beli-belah di Petaling Jaya dan di dalam kereta ahli politik itu.

Pengadu berkata, pada mulanya dia bertemu dengan ahli politik itu pada Januari, dan kemudian bertemu kali kedua selepas bersetuju untuk makan malam pada hari kelahirannya.

Wanita itu berkata, dia bersetuju untuk makan malam bersama kerana ‘berbesar hati’ kerana dibelanja ahli politik tersebut.

Walau bagaimanapun, dia mendakwa lelaki itu cuba memeluk dan merabanya di dalam kereta ketika menuju ke sebuah restoran.

Menyedari perbuatannya tidak disenangi, lelaki itu kemudian memintanya untuk merahsiakan kejadian tersebut.

Dalam laporan tersebut juga, wanita itu mendakwa mengalami ‘gangguan emosi’ sejak kejadian tersebut. – EDISI 9

Terkini

Potong gaji menteri tak selesai masalah kos sara hidup

CADANGAN supaya gaji menteri-menteri Kabinet dipotong sebanyak 20 peratus oleh bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah...

Lagi Artikel Berkaitan