27.2 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024

Volvo XC40 Recharge T5 R-Design dilancar di Malaysia

Mesti Baca

CYBERJAYA – Selangkah lebih dekat dengan hasrat mengurangkan pelepasan karbon bagi setiap kereta sebanyak 40 peratus, Volvo Car Malaysia secara rasmi melancarkan Volvo XC40 Recharge T5 R-Design yang baharu di Malaysia.

Melalui langkah tersebut, syarikat itu kini menjadi jenama automotif pertama dan satu-satunya di Malaysia yang menawarkan pelbagai jenis kenderaan elektrik hibrid plug-in (PHEV) yang dipasang sepenuhnya (CKD) di Malaysia.

Dibangunkan atas platform Reka Bentuk Modular Mampat (CMA) Volvo, Volvo XC40 Recharge T5 dilengkapi dengan enjin 1.5 liter berkuasa turbo mesin silinder Drive-E 1.5 liter yang pertama, dengan motor elektrik yang dipasang pada kotak gear automatik dua klac dengan tujuh kelajuan untuk pemanduan roda hadapan.

Direka untuk pemanduan dalam bandar dan memelihara alam sekitar, pemasangan enjin berkembar memberikan pemacu yang lebih mampan, dengan pelepasan karbon dioksida hanya 50 gram per kilometer, sambil mengekalkan kemewahan dan prestasi Volvo.

“Kami gembira kerana akhirnya kami dapat menawarkan salah satu SUV kami yang paling berjaya sebagai PHEV, dan dengan itu melengkapkan rangkaian lengkap PHEV kami.

“Pelancaran XC40 Recharge T5 adalah tanda masa yang lebih hijau di masa hadapan kerana kami terus berusaha ke arah masa depan yang lebih lestari dan melakukan peranan kami untuk bukan sahaja mengurangkan jejak karbon kami, tetapi juga membantu pelanggan kami mengurangkan jejak karbon mereka juga,” kata Nalin Jain, Pengarah Urusan Volvo Car Malaysia.

Volvo XC40 Recharge
Gambar: Volvo Car Malaysia

Enjin Recharge T5 mempunyai output gabungan 262 kuasa kuada dan tork 425 Nm, sementara tork 160 Nm dan daya maksimum 82 kuasa kuda dihasilkan dari motor elektrik untuk memberikan dorongan pada pecutan pantas.

Dengan menggunakan enjin petrol, XC40 Recharge T5 mencapai 100 kilometer sejam (km/jam) hanya dalam 7.3 saat dan dilengkapi dengan kelajuannya yang dihadkan pada 180 km/jam setelah pengumuman dibuat oleh syarikat tersebut pada Mac 2020.

Dibuat di Sweden dan dipasang di Malaysia, XC40 Recharge T5 dilengkapi dengan teknologi keselamatan, sambungan dan hiburan yang terbaik seperti yang diharapkan daripada kenderaan Volvo moden dalam reka bentuknya yang sportif.

Ia juga dihasilkan dengan kawalan dan kepakaran berkualiti tinggi yang sama dari Volvo, seiring dengan komitmen mereka untuk mengutamakan keselamatan pelanggannya dan memberi mereka kebebasan untuk bergerak secara peribadi, lestari dan selamat.

Antara teknologi yang termasuk dalam XC40 Recharge T5 adalah ciri keselamatan dan bantuan pemandu seperti sistem Pilot Assist, Safety City, perlindungan dan mitigasi Run-off Road,amaran Cross Traffic dengan sokongan brek.

Ciri-ciri ini akan membantu meningkatkan keyakinan pemandu dan meningkatkan keselesaan untuk pemanduan keseluruhan yang lebih selamat.

XC40 Recharge T5 menawarkan lima mod pemanduan berbeza untuk pengalaman pemanduan yang lebih dinamik: Hibrid, Tulen, Jalan Tidak Berturap, Kuasa dan Individu.

Advertisements

Volvo Car Malaysia ingin menawarkan kepada pelanggannya kriteria kecemerlangan, kebolehpercayaan dan prestasi kereta mewah yang sama kepada rakyat Malaysia.

Volvo XC40 Recharge T5 hampir sama dengan varian XC40 lain, merangkumi reka bentuk Skandinavia yang elegan yang menggambarkan imej Volvo dan menggabungkan penampilan yang baik dengan utiliti dan fungsi.

Menampilkan penampilan bergaya dan urban, XC40 mengekalkan reka bentuknya yang berani dan ekspresif, menonjolkan hiasan khas R-Design, yang membolehkan pemandunya menonjol ketika menjelajah jalan-jalan di bandar.

Volvo XC40 Recharge
Gambar: Volvo Car Malaysia

Kereta ini juga dilengkapi dengan penutup pengecasan di sayap depan kiri serta pendekatan baharu untuk penyimpanan di dalamnya.

Selain itu, kawasan penyimpanan di kabin telah direka untuk menyediakan ruang penyimpanan yang lebih berfungsi di pintu bagi pemandu, termasuk cangkuk yang boleh ditarik untuk menggantung barang.

“Asas keselamatan, reka bentuk dan prestasi adalah sama untuk model ini seperti dengan kereta Volvo yang lain.

“Melalui dedikasi pasukan kami, kami yakin bahawa kereta ini mempunyai semua kotak yang sesuai untuk memberikan pengalaman pemanduan yang menyeronokkan.

“Pada masa yang sama, kami berharap pelancaran XC40 Recharge T5 akan memberi pilihan yang lebih lestari bagi rakyat Malaysia dan mendorong semua orang untuk berfikir untuk mengambil langkah-langkah aktif dalam kemampanan, sehingga kita dapat memulihara persekitaran dan masa depan kita,” tambah Nalin.

Dijual pada harga asal RM255,888, XC40 Recharge T5 kini dikurangkan harganya menjadi RM241,997.04 selepas pengecualian cukai jualan (atas jalan raya, tanpa insurans) dan akan dapat dilihat di semua lokasi pengedar Volvo yang sah di seluruh negara mulai semalam.

Ia juga boleh ditempah secara dalam talian melalui laman sesawang Volvo Car Malaysia sebagai alternatif yang lebih selamat dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kerajaan.

Kerajaan baru-baru ini melanjutkan pengecualian cukai jualan untuk pembelian semua kenderaan hingga 30 Jun 2021.

Pelanggan boleh memilih salah satu daripada lima warna berbeza: Blackstone, Crystal White Pearl, Bursting Blue Metallic, Glacier Silver Metallic dan Coral Red Metallic. – EDISI 9

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia laksana pelbagai langkah pertingkat integriti

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melaksanakan pelbagai langkah bagi meningkatkan integriti dalam kalangan warganya. Agensi itu pada masa sama...

Lagi Artikel Berkaitan