24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Laksana hukuman secara progresif elak rakyat marah – Najib

Must Read

Suruhanjaya Tinggi Bangladesh tak wajar lancar portal pekerjaan

CYBERJAYA - Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan amat terkejut dengan tindakan Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Kuala Lumpur...

Kenaikan harga barangan masih terkawal – Alexander

CYBERJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mendapati kenaikan harga barangan di seluruh negara adalah...

Perdana Menteri beri jaminan tiada PKP kali ketiga

CYBERJAYA - Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan kerajaan tidak berhasrat melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali...


KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengingatkan kerajaan bahawa rakyat tidak akan berpuashati jika terus didenda RM10,000 bagi hukuman melanggar SOP.

Malah kata bekas Perdana Menteri itu, rakyat tentu akan marah jika dwi standard antara hukuman pada rakyat biasa dengan ahli politik.

“Ia menjadi lagi parah bagi wakil rakyat sebab sebarang denda yang melebihi RM3,000 akan menyebabkan kehilangan kelayakan sebagai wakil rakyat,” katanya melalui Facebook beliau sambil menegaskan menyokong hukuman berat kepada mereka yang melanggar SOP.

Sehubungan itu Najib mencadangkan kerajaan melaksanakan hukuman progresif yang diguna pakai oleh beberapa negara lain dan diterima rakyat di sana sebab tiada sesiapa akan bersimpati kepada pesalah degil yang berulang-kali melanggar SOP.

“Tapi jika terus didenda RM10,000 bagi kesalahan pertama, ramai tidak akan berpuas hati. SOP juga patut konsisten dan tidak boleh sering flip-flop sehingga pegawai penguatkuasa dan rakyat pening kepala,” katanya.

Beliau berkata, bukan semua SOP PKP adalah sama serius dan tidak patut dipukul rata.

“Misalnya tidak pakai/salah pakai mask, lupa scan MySejahtera, gagal mematuhi penjarakan fizikal atau keluar rumah tanpa alasan kukuh berbeza dengan ingkar kuarantin wajib, potong gelang kuarantin, rentas negeri tanpa kebenaran, gagal melapor diri sebagai kontak rapat kes positif atau berpesta ketum beramai-ramai di hotel/rumah sewa.

“Bagi kesalahan yang kurang serius melibatkan bilangan rakyat paling ramai yang mungkin berpunca daripada kesilapan tidak sengaja, hukumannya perlu kepada pengajaran dan perlu dinaikkan secara progresif – bukan untuk memufliskan rakyat,” katanya.

Najib berkata, sebagai contoh bagi kesalahan kurang serious, dendanya boleh dinaikkan secara progresif.

Kesalahan pertama: RM1,000, kesalahan kedua (RM3,000), kesalahan ketiga (RM6,000), kesalahan keempat dan seterusnya RM10,000.

Semalam, kerajaan mengumumkan individu yang melanggar peraturan atau SOP yang ditetapkan bagi pencegahan dan kawalan pandemik Covid-19 berdepan hukuman denda maksimum RM10,000 mulai 11 Mac 2021.

Perkara itu dinyatakan dalam Ordinan Darurat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Pindaan) 2021 melalui Warta Kerajaan Persekutuan yang dimuat naik dalam portal rasmi Jabatan Peguam Negara.

Ordinan itu turut menyatakan syarikat atau perbadanan yang melakukan kesalahan berkaitan SOP boleh didenda sehingga RM50,000. – Edisi 9

Latest News

Suruhanjaya Tinggi Bangladesh tak wajar lancar portal pekerjaan

CYBERJAYA - Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan amat terkejut dengan tindakan Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Kuala Lumpur...

More Articles Like This