25 C
Kuala Lumpur
Monday, October 18, 2021

TV Pendidikan sudah diwujudkan semula, akan terus diperkasakan – Dr Radzi

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah pun mewujudkan kembali TV Pendidikan yang disiarkan di televisyen konvensional bermula pada 6 April 2020.

Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Mohd Radzi Md Jidin bagaimanapun berkata, Kementerian akan berusaha untuk terus memperkasakan TV Pendidikan dengan pendekatan yang bersesuaian.

Menurutnya, TV Pendidikan disiarkan semula sejurus selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama pada 18 Mac 2020.

“Pada masa ini TV Pendidikan bersiaran selama 9 jam sehari, iaitu 2 jam di TV Okey, 4 Jam di Astro Tutor TV dan 3 jam di NTV7.

“Kami sedar jumlah masa siaran ini adalah masih belum mencukupi dengan mengambil kira keadaan semasa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kerajaan menyediakan sembilan jam tempoh siaran TV Pendidikan setiap hari menerusi tiga saluran televisyen. – Grafik KPM

Mengulas lanjut, Dr Radzi berkata,KPM amat menghargai pandangan dan saranan pelbagai pihak berkaitan TV Pendidikan.

Katanya, TV Pendidikan di televisyen konvensional yang bermula pada 1972 telah dipindahkan ke dalam talian melalui EduwebTV pada 1 Mac 2008.

Namun katanya, bermula pada 1 Januari 2009, TV Pendidikan tidak lagi disiarkan di saluran TV konvensional.

Baca juga:   Radzi buat 'homework' tak? Tanya Puad Zarkashi

“KPM telah mewujudkan semula TV Pendidikan konvensional bagi membantu murid yang tidak mempunyai akses internet atau peranti sesuai untuk mengikuti kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Baca juga:   Radzi buat 'homework' tak? Tanya Puad Zarkashi

“KPM sentiasa komited untuk melakukan yang terbaik,” ujar beliau.

Terkini

Muzakarah khas bincang SOP rapatkan saf solat berjemaah – Idris

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah diarah untuk mengatur satu muzakarah khas untuk membincangkan prosedur operasi standard (SOP) bagi...

Lagi Artikel Berkaitan