31.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Khairuddin bebas, terima kasih pembangkang – Nik Abduh

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Bachok, Nik Abduh Nik Abdul Aziz menasihati pembangkang supaya mencari isu lain bagi menarik undi rakyat kepada mereka dan bukannya terus memberi tumpuan kepada Datuk Dr. Mohd.Khairuddin Aman Razali.

Melalui catatan, dalam Facebooknya, Ahli Parlimen Pasir Mas itu juga mengucapkan terima kasih kepada Pakatan Harapan yang telah membuat aduan demi aduan kepada polis yang menggesa Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi disiasat demi ketelusan dan integriti.

“Banyak lagi isu boleh dimainkan. Lagipun politik negara kan tak berapa stabil sekarang? PH pun dah memang terkenal mampu menjadikan seekor nyamuk sebagai seekor gajah. So go on..,’’katanya.

Berikut kenyataan penuh Nik Abduh yang dipetik dari laman Facebook beliau:

Saya merafak syukur kepada Allah di atas pengumuman oleh pihak berwajib bahawa YB Datuk Dr. Mohd. Khairuddin bin Aman Razali, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi adalah bebas dan tidak pun melakukan sebarang kesalahan melanggar perintah kuarantin sepertimana dakwaan musuh politik beliau sebelum ini.

Di atas kekhilafan dalam isu kuarantin selepas pulang dari luar negara, Jabatan Peguam Negara mengambil keputusan untuk tidak mengenakan sebarang dakwaan ke atas Menteri disebabkan kekurangan bukti dan sekaligus gagal memenuhi beban pembuktian yang diperlukan di bawah peruntukan undang-undang.

Baca juga:   Sejam tolak motosikal ke balai

Adalah amat jelas, tiada arahan dikeluarkan kepada beliau untuk melaksanakan kuarantin diri pada bila-bila masapun sebaik beliau pulang dari luar negara.

Baca juga:   Singapura usir 12 warga asing termasuk rakyat Malaysia
Mohd. Khairuddin Aman Razali

Oleh kerana beliau, sebaik isu ini dipanaskan sebelum ini, telahpun memohon maaf secara terbuka, berbesar hati mengaku bersalah ‘secara sukarela’ bagi menutup kekhilafan oleh pihak lain, membayar kompaun maksimum yang dikenakan ke atasnya dan secara sukarela juga memotong gajinya selama 3 bulan, maka adalah amat elok untuk kita bersama-sama menerima keputusan Peguam Negara hari ini dengan penuh lapang dada.

Terima kasih juga harus saya ucapkan kepada pihak pembangkang PH yang telah membuat aduan demi aduan kepada pihak polis agar YB Datuk Dr. Mohd. Khairuddin disiasat demi ketelusan dan integriti.

Walaupun keputusan hari ini (semalam) amat tidak memihak serta menggagalkan pihak pembangkang untuk terus memanaskan isu ini, tetapi nyata kebenaran telah diangkat dan diletakkan pada tempatnya yang mulia.

Justeru saya fikir, sementara kebenaran yang dinantikan ini dirayakan oleh pencintanya, pihak pembangkang bolehlah bergerak kepada isu-isu lain yang lebih bertenaga untuk menarik undi rakyat kepada mereka.

Banyak lagi isu boleh dimainkan. Lagipun politik negara kan tak berapa stabil sekarang? PH pun dah memang terkenal mampu menjadikan seekor nyamuk sebagai seekor gajah. So go on..

Baca juga:   Singapura usir 12 warga asing termasuk rakyat Malaysia

Apapun mari kita bersatu menangani pandemik Covid-19 yang masih melanda negara. Patuhi dan amalkan SOP yang ditetapkan pihak kerajaan. Semoga Allah memudahkan urusan kita semua insya Allah. – Edisi 9

Baca juga:   KWSP buka permohonan i-Citra mulai 12 Julai

Wartawan

Terkini

Astro, RTM penyiar rasmi Liga Malaysia 2023

MALAYSIAN Football League (MFL) hari ini mengumumkan dua stesen televisyen terkemuka tempatan, Astro dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebagai...

Lagi Artikel Berkaitan