26.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Bangladesh laksana polisi ‘Tanpa pelitup muka, tiada layanan’

Mesti Baca

DHAKA – Kerajaan Bangladesh mula menerapkan pendekatan polisi baharu iaitu ‘Tanpa Pelitup Muka, Tiada Layanan’ di semua pejabat kerajaan dan swasta seluruh negara.

Pelaksanaan dasar lebih tegas itu demi untuk cegah penularan wabak COVID-19 susulan trend peningkatan kes dan sikap tidak berdisiplin rakyat negara rantau Asia Selatan tersebut.

Media melaporkan, perkara berkenaan diputuskan selepas mesyuarat mingguan Kabinet dengan Perdana Menteri Sheikh Hasina pada 25 Oktober sebelum diumumkan keesokan hari.

Jurucakap kerajaan, Khandker Anwarul Islam berkata, pemakaian pelitup turut meliputi setiap institusi milik awam dan swasta, pasar serta tempat ibadat semua agama di Bangladesh.

Sejajar dengan keputusan itu juga, mereka yang didapati tidak memakai alat perlindungan tersebut tidak akan dilayan jika berurusan dengan petugas di pejabat kerajaan dan swasta.

“Kabinet juga memutuskan agar pihak berkuasa sentiasa melakukan pemantauan lebih kerap untuk memastikan rakyat patuh arahan itu bagi mengawal jangkitan COVID-19,” jelas Khadker lagi.

Baca juga:   Jurufoto di India beri nama 3 anak ikut jenama kamera

Harga pelitup tiga lapisan untuk satu kotak yang mengandungi 50 unit dijual sekitar 350 taka (RM17.20) manakala jika dibeli sekeping di kedai runcit, ia hanya bernilai 30 taka (RM1.50).

Bangladesh ketika ini merekodkan hampir 400,000 kes dengan kematian sudah cecah lebih 5,800 orang sejak pesakit pertama mula dikesan pada 8 Mac lalu, menurut laporan media.

Mungkin polisi serupa patut diperkenalkan di seluruh dunia bagi mengekang penularan COVID-19 yang semakin membimbangkan ketika ini. – EDISI 9

Baca juga:   Kos umrah dijangka meningkat susulan SOP Covid-19

Wartawan

Terkini

Program Menu Rahmah di IPTA dijangka selepas Aidilfitri

PROGRAM Menu Rahmah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijangka akan dilaksanakan selepas Aidilfitri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos...

Lagi Artikel Berkaitan