27.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

Bangladesh laksana polisi ‘Tanpa pelitup muka, tiada layanan’

Mesti Baca

DHAKA – Kerajaan Bangladesh mula menerapkan pendekatan polisi baharu iaitu ‘Tanpa Pelitup Muka, Tiada Layanan’ di semua pejabat kerajaan dan swasta seluruh negara.

Pelaksanaan dasar lebih tegas itu demi untuk cegah penularan wabak COVID-19 susulan trend peningkatan kes dan sikap tidak berdisiplin rakyat negara rantau Asia Selatan tersebut.

Media melaporkan, perkara berkenaan diputuskan selepas mesyuarat mingguan Kabinet dengan Perdana Menteri Sheikh Hasina pada 25 Oktober sebelum diumumkan keesokan hari.

Jurucakap kerajaan, Khandker Anwarul Islam berkata, pemakaian pelitup turut meliputi setiap institusi milik awam dan swasta, pasar serta tempat ibadat semua agama di Bangladesh.

Sejajar dengan keputusan itu juga, mereka yang didapati tidak memakai alat perlindungan tersebut tidak akan dilayan jika berurusan dengan petugas di pejabat kerajaan dan swasta.

“Kabinet juga memutuskan agar pihak berkuasa sentiasa melakukan pemantauan lebih kerap untuk memastikan rakyat patuh arahan itu bagi mengawal jangkitan COVID-19,” jelas Khadker lagi.

Baca juga:   Kluster baharu Covid-19 di Pulau Pinang, libatkan lelaki tempatan

Harga pelitup tiga lapisan untuk satu kotak yang mengandungi 50 unit dijual sekitar 350 taka (RM17.20) manakala jika dibeli sekeping di kedai runcit, ia hanya bernilai 30 taka (RM1.50).

Bangladesh ketika ini merekodkan hampir 400,000 kes dengan kematian sudah cecah lebih 5,800 orang sejak pesakit pertama mula dikesan pada 8 Mac lalu, menurut laporan media.

Mungkin polisi serupa patut diperkenalkan di seluruh dunia bagi mengekang penularan COVID-19 yang semakin membimbangkan ketika ini. – EDISI 9

Baca juga:   26,851,765 dos vaksin, lebih 10 juta individu lengkap dos kedua

Terkini

Video tular guru bantu pelajar beg usang sentuh hati netizen

SATU rakaman video tular memaparkan kasih seorang guru terhadap seorang pelajar membawa beg yang sudah usang ke sekolah sejak...

Lagi Artikel Berkaitan