26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

6 anggota polis ditahan terbabit aktiviti pemerasan

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Sebanyak enam anggota polis ditahan kerana disyaki memeras ugut orang awam di sekitar Serdang, kelmarin.

Memetik Bernama, perkara itu disahkan Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin ketika dihubungi, semalam.

Tanpa mendedahkan butiran lanjut penahanan semua suspek, beliau berkata, mereka ditahan sepasukan polis dari Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

“Ya, saya mengesahkan mereka ditahan semalam oleh JIPS untuk siasatan lanjut,” katanya ringkas.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner Razali Abu Samah berkata, pihaknya menyiasat kes itu mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan berhubung kesalahan pemerasan.

Beliau berkata ketika ini, siasatan terperinci dilakukan berhubung kes itu dan semua anggota terbabit ditempatkan di Unit Pentadbiran buat sementara waktu serta tidak dibenarkan bertugas di lapangan.

“Saya memang tidak bagi peluang kepada mana-mana anggota saya yang bertugas di bawah pentadbiran kawasan Serdang melakukan kegiatan sedemikian (peras ugut).

“Hasrat saya untuk menaikkan imej polis agar masyarakat tidak pandang serong kepada kami apabila berlaku kes-kes sebegini (anggota polis terlibat kes jenayah),” katanya.

Razali berkata, fokusnya adalah ‘membersihkan’ imej Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang daripada stigma negatif masyarakat dan mengembalikan keyakinan mereka kepada pasukan keselamatan itu.

Baca juga:   Polis kesan penipuan pakej haji, umrah, badal

“Saya tidak mahu apabila anggota polis terbabit jenayah, masyarakat menganggap kami tidak mengambil tindakan kepada mereka.

Baca juga:   Aidilfitri: Polis jangka jenayah pecah rumah meningkat

“Sebab itulah saya tidak beri muka apabila anggota saya yang terbabit jenayah,” katanya.

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan