24.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

6 anggota polis ditahan terbabit aktiviti pemerasan

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Sebanyak enam anggota polis ditahan kerana disyaki memeras ugut orang awam di sekitar Serdang, kelmarin.

Memetik Bernama, perkara itu disahkan Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin ketika dihubungi, semalam.

Tanpa mendedahkan butiran lanjut penahanan semua suspek, beliau berkata, mereka ditahan sepasukan polis dari Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

“Ya, saya mengesahkan mereka ditahan semalam oleh JIPS untuk siasatan lanjut,” katanya ringkas.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner Razali Abu Samah berkata, pihaknya menyiasat kes itu mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan berhubung kesalahan pemerasan.

Beliau berkata ketika ini, siasatan terperinci dilakukan berhubung kes itu dan semua anggota terbabit ditempatkan di Unit Pentadbiran buat sementara waktu serta tidak dibenarkan bertugas di lapangan.

“Saya memang tidak bagi peluang kepada mana-mana anggota saya yang bertugas di bawah pentadbiran kawasan Serdang melakukan kegiatan sedemikian (peras ugut).

“Hasrat saya untuk menaikkan imej polis agar masyarakat tidak pandang serong kepada kami apabila berlaku kes-kes sebegini (anggota polis terlibat kes jenayah),” katanya.

Razali berkata, fokusnya adalah ‘membersihkan’ imej Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang daripada stigma negatif masyarakat dan mengembalikan keyakinan mereka kepada pasukan keselamatan itu.

Baca juga:   Dua negeri sahaja rekod pengisian katil ICU lebihi 50 peratus

“Saya tidak mahu apabila anggota polis terbabit jenayah, masyarakat menganggap kami tidak mengambil tindakan kepada mereka.

Baca juga:   Tun M ‘arah’ KDN keluarkan LTTE daripada senarai pengganas?

“Sebab itulah saya tidak beri muka apabila anggota saya yang terbabit jenayah,” katanya.

Terkini

96 PPS sedia diaktif di KL dan Putrajaya -Rina Harun

BAGI persiapan menghadapi musim Monsun Timur Laut (MTL) tahun ini, sebanyak 96 pusat pemindahan sementara (PPS) sedia diaktifkan. Dengan...

Lagi Artikel Berkaitan