30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

RM50 dikreditkan dalam e-dompet esok

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Sebagaimana dijanjikan kerajaan menerusi inisiatif Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek (Penjana), orang ramai akan menerima RM50 kredit e-Penjana melalui aplikasi e-dompet Boost, GrabPay atau Touch ‘n Go eWallet bermula esok.

Untuk memohon kredit, setiap pemohon mesti memuat turun salah satu dari tiga e-dompet itu, serta memuat turun dan menggunakan aplikasi MySejahtera.

Memetik laporan Harian Metro, tempoh memohon RM50 kredit itu adalah dari 31 Julai hingga 24 September 2020, manakala tarikh akhir penggunaannya adalah pada 30 September 2020.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, program RM750 juta kredit e-Penjana itu adalah antara inisiatif di bawah Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek (Penjana) yang bertujuan untuk membantu merancakkan perbelanjaan pengguna di Malaysia.

“Program ini dilaksanakan dengan kerjasama aplikasi pengesan kontak Covid-19 MySejahtera.

“Inisiatif ini terbuka kepada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun dan ke atas, serta berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun.

“Setiap pemohon yang layak boleh menebus RM50 kredit e-Penjana daripada Boost, GrabPay atau Touch ‘n Go eWallet.

“Pemohon yang layak juga akan menerima padanan insentif tambahan bernilai RM50 dalam bentuk rebat tunai, baucar atau mata ganjaran sepanjang tempoh kempen,” katanya hari ini.

Baca juga:   Malaysia Airports tegas bantah cadangan jual LTSAAS

Tengku Zafrul berkata, pemohon disaran memuat turun dan mengemas kini data di dalam aplikasi MySejahtera, manakala peniaga dan peruncit perlu menghubungi penyedia perkhidmatan e-dompet berkenaan dan mendapatkan kod QR MySejahtera bagi memastikan urus niaga e-Penjana yang lancar di premis mereka.

Baca juga:   Syarikat terjejas COVID-19 kini boleh mohon BRF PUNB

“Rakyat juga diingatkan bahawa bagi tujuan pelaksanaan e-Penjana, Kementerian Kewangan hanya mengiktiraf aplikasi MySejahtera, Boost, GrabPay dan Touch ‘n Go eWallet.

“Pastikan data peribadi hanya dikongsi dengan aplikasi yang rasmi dan sahih,” katanya.

Wartawan

Terkini

Fasa pertama pemasangan lokar sekolah selesai hujung bulan ini

FASA pertama pemasangan lokar sekolah dijadual akan dapat diselesaikan hujung bulan ini. Menteri Kanan Pendidikan Radzi Jidin berkata, ada lima...

Lagi Artikel Berkaitan