27.8 C
Kuala Lumpur
Monday, October 25, 2021

Lanjutan tempoh masa pelaksanaan projek sektor perkilangan

Mesti Baca

SYARIKAT-SYARIKAT yang mendapat lesen pengilang di bawah Akta Penyelarasan Perindustrian 1975 diberi lanjutan tempoh pelaksanaan projek oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)

Memetik kenyataan media Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) semalam, langkah proaktif itu adalah hasil keprihatinan kerajaan untuk memastikan sektor-sektor ekonomi Malaysia terus kekal kompetitif dalam situasi pandemik COVID-19 ketika ini.

Menurut agensi tersebut, berdasarkan amalan semasa, sesebuah syarikat dikehendaki melaksanakan projek yang diluluskan dalam suatu tempoh seperti yang dinyatakan di dalam Surat Kelulusan Lesen Pengilang.

“Dengan pelaksanaan mekanisma kelonggaran ini, syarikat secara automatik akan diberikan tambahan tempoh selama 12 bulan lagi untuk melaksanakan projek pengilangan yang telah diluluskan.

“Lanjutan tempoh 12 bulan ini akan bermula dari tempoh tamat seperti yang telah dinyatakan di dalam Surat Kelulusan Lesen Pengilang syarikat,” kata MIDA.

Baca juga:   Mahdzir seru semua parti pembangkang tandatangan MoU

MIDA memberitahu, lanjutan tempoh secara automatik ini adalah terpakai bagi syarikat-syarikat yang telah mendapat kelulusan interim atau Lesen Pengilang di bawah Akta Penyelarasan Perindustrian, 1975 daripada MITI, yang masih belum melaksanakan projek tersebut.

“Bagi membolehkan syarikat-syarikat yang terlibat diberikan lanjutan tempoh pelaksanaan projek secara automatik, syarikat diminta untuk memohon kepada Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) iaitu agensi yang dipertanggungjawabkan oleh MITI melalui imbasan kod QR code yang disediakan,” jelas MIDA.

Syarikat boleh mengemukakan permohonan ini kepada MIDA bermula dari 16 Jun 2020 sehingga 31 Mei 2021. – EDISI 9

Baca juga:   Edar dadah guna perkhidmatan kurier, tiga ditahan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

SOP PRN Melaka diperketatkan elak penularan jangkitan COVID-19

KERAJAAN tidak mahu jangkitan kes Covid-19 meningkat secara mendadak seperti yang berlaku pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah sebelum...

Lagi Artikel Berkaitan