26.1 C
Kuala Lumpur
Monday, September 26, 2022

Jangan benci Rohingya, mereka dizalimi – Tun M

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Tun Dr. Mahathir Mohamad meminta rakyat negara ini agar tidak membenci masyarakat Rohingya yang berada di negara ini dan juga menghalau tanpa belas kasihan terhadap golongan itu yang cuba memasuki negara ini melalui jalan laut.

Bekas Perdana Menteri dalam blognya: chedet.cc sebaliknya mendangkan agar kerajaan Malaysia memberikan bekalan makanan dan minyak kepada bot-bot tersebut agar mereka dapat pergi ke negara lain atau pulang ke negara asal.

Berikut ialah petikan penuh tulisan Dr. Mahathir di dalam blognya yang disiarkan hari ini:-

  1. Saya sedar kenapa orang Melayu sekarang begitu benci kepada orang Rohingya.
  2. Dahulu mereka benci kepada pelarian dari Vietnam. Pada mulanya, orang Melayu bersimpati dengan orang Rohingya. Dan orang Rohingya pun pilih untuk datang ke Malaysia kerana simpati dari kita.
  3. Tetapi apabila jumlah menjadi begitu ramai dan ada perbuatan pelarian ini yang menyentuh perasaan orang Melayu, maka simpati bertukar jadi benci.
  4. Sesungguhnya kita telah beri terlalu banyak suaka kepada pelarian. Mereka sepatutnya pergi ke negara lain. Dan negara lain juga perlu buka pintu mereka.
  5. Tetapi menghalau bot berisi 400 pelarian sehingga mereka berada di laut sampai dua bulan adalah tindakan yang tidak berperikemanusiaan.
  6. Apa yang patut dilakukan ialah membekal mereka dengan makanan dan minyak supaya mereka dapat pergi ke negara lain atau balik ke Myanmar.
  7. Kita sepatutnya kecam Myanmar dan Aung San Suu Kyi kerana kezaliman mereka dan bertindak menolak dagangan dengan mereka.
  8. Kita juga perlu meminta Bangsa-Bangsa Bersatu mengambil tindakan terhadap Myanmar. Kita juga perlu dedahkan kezaliman Myanmar kepada dunia.
  9. Janganlah kita benci kepada orang Rohingya yang menjadi mangsa kezaliman. Negara-Negara Islam dan OIC perlu bertindak untuk menghentikan kezaliman oleh Myanmar. – EDISI9
Baca juga:   ‘Kami lari sebab kawan lari…’ - alasan dua tahanan Rohingya lolos
Baca juga:   Tembak apa yang didengar dan lihat, kezaliman ke atas Rohingya didedah askar

Terkini

Tak pelik bukan PH diumum musuh utama PN – Zahid

PRESIDEN Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan pengumuman Tan Sri Muhyiddin Yassin, Barisan Nasional (BN) musuh utama Perikatan...

Lagi Artikel Berkaitan