26.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 25, 2024

Dua bot ditahan atas pelbagai kesalahan di perairan Tawau

Mesti Baca

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Tawau bersama Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) berjaya menahan dua buah bot tempatan kerana melakukan pelbagai kesalahan dalam dua tangkapan berasingan semalam.

Pengarah Zon Maritim Tawau, Kepten Maritim Shahrizan Raman berkata, terdahulu bot peronda Maritim Malaysia yang menjalankan Op Mardof 1/2024 dan Op Sejahtera telah berjaya mengesan dan memeriksa sebuah bot nelayan tempatan yang menjalankan aktiviti menangkap ikan di sekitar Perairan Merotai pada pukul 11 pagi.

Beliau berkata, pemeriksaan ke atas bot yang ditahan di kedudukan 1.9 batu nautika selatan Sungai Merotai itu mendapati seorang juragan bot berumur 27 tahun melalui akuan mulut tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri.

“Manakala, pemeriksaan dokumentasi seterusnya mendapati bot tanpa nombor pendaftaran tersebut juga tidak mempunyai lesen bot dan juragan gagal mengemukakan lesen perikanan yang sah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Shahrizam berkata, pada pukul 4.10 petang hari yang sama, sebuah lagi bot nelayan tempatan turut ditahan dan diperiksa oleh bot peronda Maritim Malaysia yang menjalankan operasi yang sama di lokasi 5.5 batu nautika tenggara Apas Parit.

Para anggota Maritim Malaysia dan Jabatan Perikanan berganding dalam operasi di perairan Tawau. – Foto APMM

Katanya, pemeriksaan ke atas sebuah bot nelayan yang menjalankan aktiviti menarik pukat itu mendapati seorang juragan lelaki warga Indonesia bersama empat awak-awak juga warga Indonesia masing-masing berumur di antara 45 dan 57 mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah.

“Namun pemeriksaan mendapati bot tersebut melanggar syarat sah lesen kerana nama juragan tidak didaftarkan di dalam lesen,” katanya.

Advertisements

Beliau berkata, kedua-dua bot bersama muatan serta kesemua kru telah ditahan dan dibawa ke Jeti Zon Maritim Tawau dan diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk disiasat di bawah Enakmen Jabatan Pelabuhan dan Dermaga Sabah (JPDS) 2002, Akta Perikanan 1965 dan Akta Imigresen 1959/63.

Kesemua barangan termasuk kedua-dua bot dan muatan disita sehingga proses siasatan selesai dengan nilai rampasan keseluruhan hampir RM100,000.

Ujar Shahrizan, Op Mardof yang dijalankan bersama Jabatan Perikanan Malaysia ini dilancarkan pada 25 hingga 28 Jun ini membabitkan 4 fasa di seluruh perairan Negeri Sabah.

“Pelaksanaan operasi ini adalah bagi tujuan penguatkuasaan dan pendedahan kepada wakil DOF serta membangkitkan kesedaran kepada komuniti nelayan.

“Misi operasi ini juga adalah bagi membanteras kegiatan yang melanggar Akta Perikanan 1985 dan Akta APMM dalam perairan Zon Maritim Malaysia (ZMM) demi memelihara keamanan dan kesejahteraan ZMM,” kata beliau.

Katanya, Maritim Malaysia akan terus memperkasakan tugas penguatkuasaan dan mengoptimumkan pengoperasian bagi membanteras aktiviti-aktiviti yang menyalahi undang-undang di Zon Maritim Malaysia khususnya di perairan Timur Sabah (ESSZONE).

Jika terdapat sebarang salah laku jenayah yang berlaku di sekitar perairan Tawau, hubungi Pusat Operasi Zon Maritim Tawau di talian 089-752116 dan talian MERS 999. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Polis kesan sindiket penipuan beli barang terpakai palsu

POLIS sedang mengesan satu sindiket penipuan pembelian barangan terpakai menggunakan kaedah 'phishing' yang setakat ini menyebabkan kerugian lebih RM243,000. Pengarah...

Lagi Artikel Berkaitan