31.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 26, 2024

Dua bot Vietnam ditahan sedang leka kaut hasil laut Kudat

Mesti Baca

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Kudat berjaya menahan dua buah bot nelayan asing Vietnam sedang leka mengaut hasil laut di sekitar 5.2 dan 4.4 batu nautika timur laut Pulau Sibongor Laut, Kudat, Sabah kelmarin.

Pengarah Zon Maritim Kudat, Komander Maritim Maurice Grenville Abeyeratne berkata, kedua-dua bot terbabit berjaya dikesan aset ronda Zon Maritim Kudat ketika menjalankan rondaan Op Khas Pagar Laut.

Beliau berkata, semasa diperiksa didapati, seramai 12 orang individu warganegara Vietnam berumur lingkungan 23 hingga 53 tahun yang mengendalikan kedua-dua bot berkenaan tanpa sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.

“Pemeriksaan lanjut ke atas dua bot terbabit juga telah menemui lebih kurang 20kg balat basah, peralatan menangkap balat yang diperbuat daripada besi serta lebih kurang 600 liter minyak diesel.

Advertisements

“Keseluruhan nilai rampasan termasuk bot dianggarkan lebih kurang RM3.5 juta,” katanya dalam kenyataan.

Maurice Grenville Abeyeratne (kanan) menunjukkan hasil laut yang dirampas daripada bot nelayan Vietnam di perairan Kudat, Sabah.

Maurice berkata, kesemua suspek bersama bot dan barang rampasan seterusnya ditahan untuk siasatan lanjut dan kes disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1956/63.

Zon Maritim Kudat menyeru kepada masyarakat khususnya komuniti maritim di Kudat untuk sama-sama membantu Maritim Malaysia dengan melaporkan sebarang salah laku atau kegiatan jenayah yang berlaku di laut kepada Maritim Malaysia di talian 088-611858 (Pusat Operasi Kudat) dan talian MERS 999 yang beroperasi 24 jam. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Takraw Piala Dunia: Malaysia, Thailand berentap di ‘final’

MALAYSIA mengulangi kejayaan mara ke pentas akhir Kejohanan Piala Dunia Sepak Takraw buat kali ketiga apabila mengetepikan cabaran negara...

Lagi Artikel Berkaitan