31.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 26, 2024

Siti Hajar, pendiam tapi aktif dalam aktiviti kemasyarakatan

Mesti Baca

Editor Edisi 9
Editor Edisi 9
Editor Edisi 9

BERBEZA dengan mahasiswa lain yang aktif di kampus, gadis ini sering dianggap pendiam, walaupun banyak menyertai malah turut berpeluang mengetuai, beberapa program yang dianjurkan di sekolah dan universiti.

“Memang ramai yang menganggap saya seorang yang pendiam dan introvert. Namun saya sebenarnya lebih gemar bersuara apabila perlu, terutamanya apabila menyuarakan pendapat yang mampu memberikan impak kepada pemegang taruh di sekeliling, baik warga kampus mahu pun orang awam,” kata Siti Hajar Badzlin Ghazali, anak kelahiran Putrajaya ini memulakan perbualan.

Siti Hajar merupakan mahasiswa tahun akhir jurusan Sains Bioperubatan di Fakulti Perubatan, Universiti Malaya ini bukan sahaja aktif di kampus, malah turut mengambil peluang untuk memberi khidmat kepada masyarakat setempat dengan menjadi Ahli Parlimen Belia mewakili kawasan Putrajaya.

“Pada mulanya tidak pernah pun terlintas di fikiran saya untuk menawarkan diri menjadi Ahli Parlimen Belia, namun setelah melihat potensi untuk menyumbang kepada komuniti menerusi platform ini, saya tidak menoleh ke belakang lagi.”

Walaupun pendiam namun Siti Hajar aktif dalam pelbagai aktiviti di peringkat universiti.

“Tambahan pula, platform yang disediakan oleh Kementerian Belia dan Sukan ini melatih anak-anak muda untuk berani mengetengahkan idea dan solusi kepada isu-isu setempat dan nasional.

Advertisements

“Ia juga secara tidak langsung menjadi pemudah cara untuk golongan muda sama-sama menyertai komuniti setempat yang latar demografinya, pemikirannya, dan tradisinya cukup berbeza jika dibandingkan dengan warga kampus,” katanya.

Berpegang teguh dengan ungkapan ‘negara adalah cerminan rakyatnya’, Hajar mendedikasikan usaha dan tenaganya di dalam Parlimen Belia untuk mengintegrasi dan mensinergikan usaha-usaha strategik yang diilhamkan di institusi pendidikan untuk direalisasikan di peringkat komuniti.

“Boleh saya katakan tiada platform lain yang benar-benar mampu memberikan peluang kepada anak muda untuk memberikan impak kepada masyarakat secara langsung sebegini,” terangnya yang mesra disapa Hajar ini.

Berbekalkan pengalamannya mendekati komuniti setempat, dan komitmen dalam membawa isu-isu semasa, Hajar turut menawarkan diri menjadi sebahagian daripada pasukan sukarelawan Generational End Game (GEG di Universiti Malaya (UM).

“Sebagaimana yang kita tahu, GEG ialah sebuah gerakan yang cuba menyelamatkan generasi akan datang daripada bahaya rokok dan vape dengan melobi supaya sebuah undang-undang diadakan bagi menghalang penjualan produk-produk ini kepada mereka yang lahir selepas 2007.

“Walaupun undang-undang tersebut sudah pun dibentang dan diluluskan tanpa klausa khusus ini, namun kami tetap meneruskan aktiviti kami berkongsi bahaya ketagihan rokok dan vape kepada murid-murid sekolah di seluruh Lembah Klang.”

Advertisements

Terkini

Takraw Piala Dunia: Malaysia, Thailand berentap di ‘final’

MALAYSIA mengulangi kejayaan mara ke pentas akhir Kejohanan Piala Dunia Sepak Takraw buat kali ketiga apabila mengetepikan cabaran negara...

Lagi Artikel Berkaitan