27 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023

Struktur menara komunikasi di Pekan rosak akibat vandalisme

Mesti Baca

MENARA komunikasi di Kampung Rambai Sebunga di Pekan, Pahang rosak teruk akibat vandalisme menyebabkan gangguan perkhidmatan telekomunikasi di kawasan itu serta lokasi berhampiran.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) berkata, kejadian vandalisme itu yang kedua dilaporkan kepada pihaknya dalam tempoh kurang sebulan di daerah sama.

Katanya, tinjauan MCMC mendapati peralatan elektronik di menara itu mengalami kerosakan teruk dengan semua peralatan tidak boleh digunakan dan perlu diganti baharu.

“Kejadian itu memberi kesan kepada perkhidmatan telekomunikasi yang disediakan oleh Celcom, Digi dan Maxis.

“Gangguan perkhidmatan turut membabitkan dua lagi menara CelcomDigi yang dirangkaikan melalui menara ini yang terletak di Kampung Belimbing dan Tasek Chini di Pekan,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu berkata, untuk perkhidmatan U Mobile, ia berjaya dibaik pulih secara interim kelmarin.

“Sebagai langkah penyelesaian sementara, usaha kini giat dijalankan CelcomDigi untuk mengaktifkan menara-menara ini secara berperingkat.

“Bermula dengan menara di Tasek Chini yang dijangka mula beroperasi semula hari ini, diikuti menara lain beberapa hari selepas itu,” katanya.

Katanya, kerja baik pulih sepenuhnya dijangka selesai selewat-lewatnya Rabu ini.

Dalam pada itu, MCMC menyarankan orang awam memainkan peranan melaporkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) sekiranya ternampak sebarang aktiviti mencurigakan di menara komunikasi.

“MCMC akan turut meningkatkan kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk memantau keselamatan struktur menara komunikasi di lokasi masing-masing,” katanya. -Edisi 9

Terkini

Kes bunuh: Polis buru dua suspek warga Sri Lanka

POLIS memburu dua suspek lelaki warga Sri Lanka kerana disyaki terlibat kes bunuh tiga warga senegara di sebuah rumah...

Lagi Artikel Berkaitan