25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 29, 2023

Kedah, Perlis, Terengganu dan Kelantan banyak potensi – Tun M

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

NEGERI Kedah, Perlis, Terengganu dan Kelantan mempunyai banyak potensi untuk dibangunkan.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Kerajaan Negeri cuma perlu tahu bagaimana hendak melaksanakan sesuatu idea untuk memajukannya.

“Ini termasuk sokongan jentera pentadbiran, amalan kerja good administration, elak rasuah dalam urusan kerajaan, elak ganggu pelabur apabila mereka sudah yakin melabur di negeri.

“Ini semua akan bantu makmurkan negeri keseluruhannya,”katanya menerusi kenyataan di Facebook beliau hari ini.

Dr. Mahathir berkata, misalnya, negeri Kedah yang mempunyai banyak potensi sama seperti negeri lain.

“Segala aset dan sumber negeri jika dilabur berpotensi beri pulangan.

“Saya ditanya apa boleh dibuat untuk tingkat pelancongan negeri. Sebenarnya selain Langkawi, baru-baru ini setelah 40 tahun lebih saya naik ke Gunung Jerai.

“Saya dapati inipun salah satu tarikan yang terdapat di negeri Kedah. Pemandangannya cukup cantik dan udaranya nyaman.

“Berbeza di Cameron dan Genting Highland, di puncak Gunung Jerai ini boleh nampak sesaujana mata memandang.

“Dari sebelah kanan boleh nampak sawah padi, sebelah kiri boleh lihat lautan. Malahan di situ ada pokok-pokok dan hijauan yang mendamaikan, selain nilai sejarah di situ.

“Berikutan itu, saya cadang adakan acara kayuh basikal peringkat antarabangsa dari kaki bukit ke puncak gunung.

“Dengan itu saja kita boleh perkenal Gunung Jerai sebagai salah satu produk pelancongan negeri. Ramai akan berkayuh sambil nikmati kehijauan gunung ini,”katanya.

Dr. Mahathir bertemu dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Noor dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Seri Mentaloon, Alor Setar.

Di samping itu, beliau berkata, negeri Kedah antara negeri yang punyai banyak tanah.

“Tanah ini tidak semestinya perlu dijual. Tanah adalah aset negeri yang boleh dijadikan modal. Jika jual tanah, negeri akan rugi kerana nilai tanah biasanya meningkat.

“Pembangunan atas tanah akan sediakan peluang pekerjaan dan sumbang pada kitaran ekonomi penduduk.

“Saya juga kongsi berkenaan pembangunan Kuala Lumpur (KL). Dahulu bangunan di situ semuanya rendah belaka. Apabila ditanya mengapa pembangunan di KL perlahan, rupanya permohonan dan kelulusan kepada pelabur mengambil masa yang lama.

“Dahulu kita pakai sistem borang, borang dan dokumen tujuh salinan pun hilang dan banyak alasan lagi.

“Ini kerenah birokrasi dan tidak cekap. Selepas Datuk Bandar Elyas Omar dilantik, beliau buat banyak kelulusan.

“Jadi sebagai Perdana Menteri ketika itu, saya beritahu kepadanya proses kelulusan tidak perlu lebih dari seminggu, saya sendiri hendak lihat apa sebab jika sesuatu kelulusan itu ditolak.

“Pelabur sudah berminat, tidak patut lengahkan proses sekiranya syarat sudahpun dipenuhi, kalau tidak mereka akan lari ke tempat lain negara akan rugi.

“Sejak itu Kuala Lumpur dipenuhi dengan kren-kren dan pesat hingga sekarang sama seperti bandar di negara lain. Dan Kuala Lumpur telah sediakan banyak peluang pekerjaan dan ekonominya meningkat tidak seperti dahulu lagi,”katanya.

Dalam pada itu, menjadi harapan beliau agar negeri Kedah dapat terus sejahtera dan makmur.

Semalam, Dr. Mahathir bertemu dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Noor dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Seri Mentaloon, Alor Setar.

Baru-baru ini, bekas Perdana Menteri itu dilantik sebagai penasihat tidak rasmi kepada empat kerajaan negeri yang ditadbir oleh PAS atau ‘State-Goverment 4’ (SG4). – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Kumpulan nasyid Aeydan enggan dibayangi Rabbani

MENYEDARI mereka dilahirkan sebagai anak-anak Rabbani, ramai beranggapan kumpulan nasyid Aeydan bakal menyambung legasi kumpulan itu. Namun begitu, ia membuatkan...

Lagi Artikel Berkaitan